Bez oblečenia a lyžiarskej/snowboardovej výbavy sa na svahu samozrejme nezaobídeš. K zimnej bunde, nohaviciam, lyžiarkam, alebo snowboardovým botám a lyžiam/snowboardu však patria aj doplnky, ktoré robia športovú aktivitu na svahu oveľa príjemnejšou. Veď kto by chcel brázdiť svahy bez rukavíc, alebo zimných okuliarov? Málokto. Prečítaj si, čo by ti nemalo chýbať.

Začneme od hlavy, keďže cez ňu uniká z tela podstatné množstvo tepla. Kvalitná čiapka je základom. Pri silnom vetre a nízkych teplotách odporúčame zateplenú čiapku. Ak je príjemné počasie, postačí tenšia čiapka, niekedy aj čelenka. Dávaj si pozor pri výbere pletených čiapok s veľkými okami. Tie bez podšívky, alebo zateplenia pri jazde prepúšťajú studený vzduch. Aj keď vyzerajú teplo, nemusí to tak byť.

Ďalšou kategóriou, obľúbenou hlavne medzi snowboardermi, sú kukly. Výhodou kukly je, že zahreje a chránia vrchnú časť hlavy, ale aj krk. Medzi kuklami je tiež viacero druhov líšiacich sa nie len strihom, ale aj použitým materiálom a jeho hrúbkou. Tenké kukly odporúčame hlavne pod prilbu, kde by sa ti čiapka s brmbolcom len ťažko dávala. Hrubšie bavlnené, alebo polyesterové na voľné nosenie.

Ak ti nie je kukla príjemná a chceš mať možnosť nosiť čiapku a aj tak mať chránený krk a tvár proti chladu, ideálnou možnosťou je šatka, alebo nákrčník. Aj tu je k dispozícii veľké množstvo strihov, farieb, použitých materiálov. Záleží, či chceš tenší a elastický nákrčník, alebo hrubší vyrobený z pevnejších materiálov, odolný proti vetru a chladu.

Prilba sa stáva neoddeliteľnou súčasťou snowboardovej a lyžiarskej výbavy. Najmä v zahraničných strediskách jazdí vyše 90% ľudí s prilbou. Chrániť si hlavu je dôležité. Nemusíš byť zlý jazdec, stačí, keď do teba zlý jazdec narazí a nešťastie je na svete.

Prilby môžeme rozdeliť na snowboardové a lyžiarske. V každej kategórii je viacero firiem, ktoré sa špecializujú na výrobu prilieb. Stačí si vybrať podľa tvaru, farby, veľkosti a rôznych doplnkov. Zateplené, s odnímateľnými ušnicami, so zabudovaným sklom, so šiltom, s nadštandardným stupňom ochrany, s možnosťou nastavenia.

Nezabudni, že do 15 rokov je prilba na slovenských svahoch povinná!

Hlava, krk a tvár v teple a čo oči? Predsa aj tie si treba chrániť. Vysokohorské slnko vie byť veľmi nepríjemné a hlavne zdraviu škodlivé. Taktiež lyžovať v hustom snežení bez okuliarov nie je práve najpohodlnejšie. Dobré okuliare zlepšujú viditeľnosť okolia a chránia zrak.

Možno si povieš, “čo okuliare, tam nemôže byť veľa možností”. A práve je. Nosíš dioptrické okuliare? Nevadí, existujú lyžiarske okuliare, ktoré si nasadíš na tvoje dioptrické. Samozrejme v rámci tvarových možností. Chceš okuliare s možnosťou rýchlej výmeny skla a odolnejšie voči poškodeniu ohnutím? Hľadaj tie s cylindrickým sklom (šošovkou). Sférické sklá/šošovky umožňujú videnie ostrejšie a menej skreslene.

Dôležitou otázkou pri výbere správnych okuliarov je, že za akých svetelných podmienok ich budeme využívať. Buď do zlého počasia a slabšej viditeľnosti, alebo do slnečného počasia s dobrou viditeľnosťou. Zrkadlové a tmavé sklá sú určené do dobrých svetelných podmienok, keďže prepúšťajú menšie množstvo svetla a chránia oči pred slnečným žiarením. Naopak ružové, žlté, alebo oranžové sklá sú vhodné do zlých svetelných podmienok, keďže je ich úlohou prepúšťať čo najviac svetla. Nevieš sa rozhodnúť? Univerzálnejšie sú tie s tmavým sklom, keďže ich môžeme využívať aj v slnečnom počasí, ale aj za zníženej viditeľnosti. Moderné a kvalitné typy okuliarov majú odvetrávací systém a anti-fog úpravu skla. Odvetrávací systém aj anti-fog sklo majú za účel zabraňovať zahmlievaniu okuliarov.

AKÉ DOPLNKY BY TI NEMALI CHÝBAŤ NA SVAHU?

Okuliare by mali taktiež správne a pohodlne sedieť. Ak máš väčšiu tvár, vyberaj si širšie a väčšie okuliare. Budeš ich nosiť na prilbe? Viacero z nich je kompatibilných s rôznymi tvarmi prilby. Na stránkach Sportby.sk nájdeš v popise každých okuliarov ich veľkosť, na aké svetelné podmienky sú určené, ako rýchlo sa dá vymeniť sklo a druh tvaru. Chceš si rýchlo vybrať medzi veľkým množstvom produktov? Využi filter.

Turistické jazdenie ťa nudí? Budeš skúšať rôzne triky a siahneš si na svoje limity? Mal by si mať chrániče, ktoré znižujú riziko zranenia.

Základom je chránič chrbtice nazývaný aj “korytnačka“. Pomáha tlmiť náraz na chrbticu nie len ak padáš na zem, ale aj v prípade, že do teba niekto zozadu narazí. Ďalšie chrániče, čo využijú hlavne snowboarderi, sú chrániče kolien a zápästia. Skvelým doplnkom sú chrániče kostrče a bedier. Znižujú silu nárazu a príjemne sa s nimi sedí na studenej sedačke.

AKÉ DOPLNKY BY TI NEMALI CHÝBAŤ NA SVAHU?

Ponožky nie len pod stromček na Vianoce! Vyber si také, čo chránia pred chladom, ale aj oderom. Vyššie, alebo až tesne pod kolená. Záleží od toho, aké sú ti pohodlné. Mali by však byť vždy vyššie ako je snowboardová, alebo lyžiarska topánka. Aká veľkosť? Ak máš hraničnú veľkosť, tak si zvoľ radšej menšie, ako veľké ponožky.

Rukaviciam a termoprádlu sa budeme venovať v samostatnom blogu. Zatiaľ si popozeraj množstvo doplnkov na lyže a snowboard, ktoré nájdeš na  Sportby.