Čo je to cestný bicykel? Stroj? Nástroj? Alebo je to pokračovanie tela, maľba dokončujúca obraz vášho skutočného ja. Tí, ktorí okúsili kúzlo cestného bicykla o tom vôbec nepochybujú, … asi na tom niečo bude.

Charakteristické pre cestný bicykel sú nízko položené zahnuté riadidlá (barany).  28” kolesá a hladké plášte, ktoré poskytujú bicyklu schopnosť rýchlej jazdy s minimálnym odporom. Líšia sa osadením, geometriou, kvalitou rámu.

Ako vyberať cestný bicykel

Fitness bicykle predstavujú variantu cestných bicyklov na kondičné jazdenie, líšia sa hlavne rovnými riadidlami. Posed na týchto bicykloch je vzpriamený a sú pohodlnejšie, viac zamerané na komfort.

Alfa & omega, veľkosť rámu

Výberom vhodnej veľkosti rámu začni od svojej výšky v cm. Je to dôležitý faktor, veľakrát sa dá trafiť do veľkosti rámu práve vďaka telesnej výške, avšak nie je to jediné kritérium. Pri cestných bicykloch odporúčame podrobne naštudovať geometriu daného modelu. Na Sportby nájdeš pri každom bicykli prehľadnú veľkostnú tabuľku daného modelu, kde sa podľa výšky zorientuješ aká veľkosť rámu je pre teba najvhodnejšia.

Hliník se odstěhoval do Humpolce, nastupuje karbón

Čím pevnejší rám a čím nižšia hmotnosť, tým vyššia cena, kvalita rámu, ale aj pôžitok z jazdy. Pokiaľ si plánujete kúpiť cestný bicykel na viac ako len transportné účely, odporúčame investovať do bicykla s karbónovým rámom pre nesporné výhody vlastností karbónu ako tuhosť, pohlcovanie vibrácií, nižšia váha či jazdné vlastnosti.

  • Hliník, vyrábajú sa rôzne zliatiny hliníku a prísad, ktoré vylepšujú vlastnosti samotného hliníku. Hliník je mäkký a ľahký materiál. Nevýhodou je však jeho minimálna pružnosť.
  • Karbón, momentálne najlepší a najdrahší materiál, z ktorého sa rámy vyrábajú. Je veľmi pevný a ľahký. Vzniká kladením vrstiev karbónovej tkaniny, ktorá sa pri vysokom tlaku spečie. Má vysokú pružnosť, popri tom aj pevnosť.

…nastala doba karbónová

Začínáme s cyklistikou #3. Cestný bicykel

Kolesá

Opäť treba zdôrazniť nízku váhu a tuhosť. Rotujúca hmotnosť je veľmi podstatná pri zrýchlení bicykla a tuhosť kolies výrazne ovplyvňuje pocit z jazdy. Ak tvoj budget nie je pripravený na taký veľký zásah, aby si si mohol dovoliť vyššiu modelovú radu kolies, investuj do nižších modelov a postupom času môžeš zvážiť dokúpenie nového páru.

Komponenty

Brzdy, predstavce, pedále, prevody, sedlovky, kľuky, prešmykovač atď. Najvhodnejšia kombinácia je kompletná sada, kedy na bicykli nie sú miešané komponenty rôznej úrovne a rôznych výrobcov. Platí jednoduché pravidlo, čím kvalitnejšie materiály sú v sade použité, tým vyššia je spoľahlivosť, nastaviteľnosť, životnosť ale aj cena. Najlacnejšie komponenty sú často z lisovaného plechu alebo z plastu, u najvyšších sád sa zvyčajne používa skandium, titán a karbón.

…kvalitné komponenty výrazne znižujú hmotnosť bicykla, čo oceníš pri dlhších výjazdoch

Ako vyberať cestný bicykel

Pred kúpou si ujasni, ako často chceš jazdiť, či budeš preferovať rekreačný, alebo pretekársky štýl, po akých cestách budeš rátať svoje kilometre, aké dlhé budú tvoje výjazdy z hľadiská kilometrov, ale aj hodín strávených v sedle.

Na SportBy je prehladná ponuka cestných a fitness bicyklov od značiek Specialized, KTM, Cube. Ak by si predsa len váhal či je pre teba cesták to pravé, je možnosť si ho požičať z našich požičovní bicyklov na výdajných miestach.

Nezabudni že kúpou bicykla to nekončí na rad prichádza helma, svetlá, pumpička, náhradná duša, tretry, rukavice, cyklo nohavice, dres, vetrovka, pršiplášť….. to všetko nájdeš na Sportby.

Join the discussion 2 komentáre