Letem světem alebo zlatá stredná cesta. Bicykel ktorý je ideálny na výlety a do ľahšieho terénu s prevahou spevnených ciest a cyklotrás.

Crossové bicykle sú charakteristické vzpriameným a pohodlným posedom s užšími plášťami s nevýrazným vzorom. Na rámoch nájdeš návarky pre nosiče, blatníky, stojany a pod. Prevody sú podobné ako na horských bicykloch, vďaka tomu sú schopné prejsť aj kopcovitý terén.

Crossový bicykel

Veľkosť rámu

Rám je najdôležitejšou súčasťou, preto mu venuj najväčšiu pozornosť pri výbere bicykla. Veľkosť rámu sa najčastejšie vyberá podľa výšky postavy. Veľkosť sa prevažne udáva v palcoch (15″, 17″, 19″, 21″) alebo (16″, 18″, 20″, 22″) prípadne sú použité písmená rovnako ako pri oblečení (S, M, L, XL, XXL). Na Sportby nájdeš pri každom bicykli prehľadnú veľkostnú tabuľku, kde sa podľa výšky zorientuješ, aká veľkosť rámu je pre teba vhodná. Orientačná nosnosť crossových bicyklov je do 120kg.

Ženám odporúčame klasicky rám s hornou štanglou (rúrkou) pre lepší prístup k fľašiam s vodou.

Materiál rámu

Materiály k výrobe rámu sa líšia hmotnosťou a pevnosťou.

  • Hliník, vyrábajú sa rôzne zliatiny hliníku a prísad, ktoré vylepšujú vlastnosti samotného hliníku. Hliník je mäkký a ľahký materiál. Nevýhodou je však jeho minimálna pružnosť.
  • Karbón, momentálne najlepší a najdrahší materiál, z ktorého sa rámy vyrábajú. Je veľmi pevný a ľahký. Vzniká kladením vrstiev karbónovej tkaniny, ktorá sa pri vysokom tlaku spečie. Má vysokú pružnosť, popri tom aj pevnosť.
  • Oceľ, oceľové rámy majú označenie hi-ten alebo CrMo. Výhodou týchto rámov je veľká pružnosť a zároveň nízka cena. Nevýhodou je potom vyššia hmotnosť.
Začínáme s cyklistikou #2. Crossový bicykel

Komponenty

Drahé kvalitné diely výrazne znižujú hmotnosť bicykla, čo oceníte pri dlhších výjazdoch. Nie je nič neobvyklé mať na crossovom bicykli kotúčové brzdy. Ak sa pre ne rozhodneš, zvoľ hydraulické sú užívateľsky príjemnejšie a navyše sú dnes prakticky bez údržbové.

Drahšie modely sú vybavené odpruženou sedlovou trubkou a odpruženou prednou vidlicou. Odporúčame vzduchovú vidlicu, ponúka ideálnu možnosť prispôsobenia potrebám konkrétneho jazdca.

…predstavce, pedále, prevody, sedlovky, kľuky, prešmykovač atď. najvhodnejšia kombinácia je kompletná sada, kedy na bicykli nie sú miešané komponenty rôznej úrovne a rôznych výrobcov

Komfort

Sedlo tvorí najdôležitejšiu styčnú plochu, medzi bicyklom a jazdcom a jeho vplyv na jazdný komfort je preto zásadný. Dnes nie je problém vybaviť bicykel sedlom podľa presne zmeraných parametrov.

Nechaj si na našich výdajniach zmerať tvoje pozadie a telo sa ti odmení lepším prietokom krvi do dolných končatín, čo sa pozitívne odrazí z pocitu jazdy aj pri väčšom počte najazdených kilometrov.

Crossový bicykel

Takmer v cieli

Pamätaj, že pri crossových bicykloch kvalitu výrazne určuje cena, zváž koľko kilometrov najazdíš, mysli aj nato, že v teréne dostávajú komponenty zabrať a to nieje priestor, kde sa vypláca šetriť.

Platí jednoduché pravidlo, čím kvalitnejšie materiály sú v sade použité, tým vyššia je spoľahlivosť, nastaviteľnosť, životnosť. Na SportBy nájdeš širokú ponuku crossových bicyklov od značiek KTM, Specialized.

Nezabudni že kúpou bicykla to nekončí na rad prichádza helma, svetlá, pumpička, náhradná duša, tretry, rukavice, cyklo nohavice, dres, vetrovka, pršiplášť….. to všetko nájdeš na Sportby.

Join the discussion 2 komentáre