Na SportBy je v ponuke cez 30 modelov inline korčúľ, no len správne zvolený typ je cesta k tomu aby si mal z korčuľovania radosť.

Aby sme to nenaťahovali, ako štart Falconu výber si rozdelíme do 4 základných čekpointov a budeme sa venovať najpoužívanejšej kategórii fitness. Jedná sa o bežné korčule určené na rekreačné, fitnessové a športové korčuľovanie. 3 2 1 štart

AKO VYBRAŤ INLINE KORČULE? Veľkosť koliesok

#1. Veľkosť koliesok

Najdôležitejším faktorom pre stabilitu a celkovú ovládateľnosť korčúľ je veľkosť koliesok, čím sú kolieska väčšie, tým vyššie je ťažisko, čím sa znižuje stabilita a ovládateľnosť.

  • Veľkosť koliesok 80-84 mm, nízka rýchlosť, dobrá obratnosť, plastový alebo hliníkový rám, ložiská najčastejšie ABEC / ILQ / SG 5 alebo 7.
  • Veľkosť koliesok 90-100 mm, vyššia rýchlosť, horšia obratnosť, vyššie ťažisko, rám zo zliatiny hliníka, ložiská najčastejšie ABEC / ILQ / SG 7 alebo 9.

#2. Tvrdosť koliesok

Najbežnejšie používané je označenie tvrdosti číslom a písmenom A (napr. 82A) U fitness korčúľ je bežne používaná stupnica tvrdosti cca od 80A do 87A a stúpa vždy po jednom stupni. Čím je číslo vyššie, tým je koliesko tvrdšie a vhodnejšie na rýchlejšiu jazdu.

  • Tvrdšie koliesko = vyššia rýchlosť, menšie opotrebenie, horšie priľnavosť, horšie tlmenie nerovností.
  • Mäkšie koliesko = nižšiu rýchlosť, väčšie opotrebenie, lepšiu priľnavosť, lepšie tlmenie nerovností.
Dĺžka a materiál rámu

#3. Dĺžka a materiál rámu

Dĺžka rámu výrazne ovplyvňuje obratnosť korčule, vedenie sklzu a stabilitu korčule pri vyšších rýchlostiach. Dĺžka rámu je priamo úmerná veľkosti koliesok, čím sú kolieska väčšie, tým je rám dlhší. Dĺžka rámu sa uvádza v palcoch alebo centimetroch.

  • Kratšie rámy lepšia ovládateľnosť, horšia stabilita pri vyšších rýchlostiach.
  • Dlhšie rámy horšie ovládateľnosť, lepšie vedenie stopy a stabilita pri vyšších rýchlostiach.

Kvalitu rámu je možné odhadnúť len veľmi ťažko a hlavným ukazovateľom bude opäť cena. Veľa pozornosti venujte tomu, ako je rám (nôž) s kolieskami pripevnený k topánke. Pri drahších modeloch sa používa spojenie pomocou skrutiek, čo je výhodné pri čistení a prípadnom nastavovaní rámu, pri ostatných korčuliach je nôž ukotvený nitmi.

#4. Správna veľkosť korčúľ

Úlohou topánky je poskytnúť stabilitu noža a členku. Obvykle má dve časti škrupinu, ktorá obklopuje vaše chodidlo a oporu, ktorá obklopuje váš členok.

Zaviazaná korčuľa by mala dobre obopínať priehlavok. Ideálne je, keď si v korčuli môžeš oprieť celú vonkajšou hranu chodidla, oporu by si mal cítiť predovšetkým v oblasti vonkajšej časti päty.

Päta by sa v topánke nemala výrazne pohybovať do strán a nemala by sa výrazne dvíhať. Členok by nikdy nemal výrazne tlačiť, jedná sa o najčastejšie miesto  pre nepohodlie a tvorbu otlakov.

Prsty na nohách by si v korčuli rozhodne nemal krčiť. Správny je buď ľahučký dotyk končekov prstov alebo mierna rezerva pred prstami.

Ženy majú lýtko posadené nižšie než muži. Dámske korčule sú tak napodiv väčšinou v oblasti lýtka širšie ako pánske. Pokiaľ topánka v týchto miestach výrazne tlačí alebo nezapneš hornú pracku, je potrebné vybrať iný model korčúľ.

TIP: Nohu nechaj v topánke minimálne 20 minút a potom sleduj, akým spôsobom ju môžeš utiahnuť. Počítaj, že po čase sa topánka, šnúrky a lanká vyťahajú. Vždy je lepšie kupovať korčule o pol až celé číslo väčšie, aby sa mohol do korčúľ obuť nohu v hrubších ponožkách a naviac noha v záťaži mierne opuchne.

Správna veľkosť korčúľ

Tak sme sa pre bruslili na koniec a ostáva len dúfať, že budeš mať šťastnú voľbu, hneď na prvýkrát. Na vyber máš Inlajny od značiek ako Rollerblade, Bladerunner, K2, Fila. Ak budeš mať pochybnosti pri výbere stále ostáva v platnosti, že sa môžeš na čokoľvek pýtať na našom chate, my sa budeme na teba tešiť tak či tak 🙂

P.S. nezabúdaj na ochranné prvky, ako sú chrániče na predkolenie, kolená, bedrá/kostrč, lakte, zápästia, prilba…