Zima v prvé januárové týždne, nie len v Rakúsku, ale aj na Slovensku, dala o sebe riadne vedieť. Snehové kalamity, niekoľkodňové intenzívne sneženie. Počas druhého januárového týždňa sme sa nachádzali v jednom rakúskom zimnom stredisku, kde za šesť dní napadlo vyše 270 cm nového snehu. Niečo neskutočné, čo sme ešte nezažili.

Načo myslieť pri cestovaní za prašanom-sportby

Množstvo nového snehu, vietor a slabý podklad zapríčinil, že sa lavínové nebezpečenstvo dostalo až na stupeň číslo 5. Ten najvyšší, ktorý nebýva tak často vyhlásený. No v januári 2019 trval v niektorých oblastiach Rakúska aj niekoľko dní. Keď najvyšší stupeň pominul a podmienky na jazdenie mimo vyznačených tratí sa zlepšili, rozhodli sme sa okúsiť pravý freeride v snehu po pás.

V našej skupine nechýbali ani jazdci, ktorí s freeride mimo lyžiarskych tratí nemajú veľké skúsenosti. Ešte pred odchodom na hory, sme od nich dostali niekoľko otázok ohľadne výbavy. Pozrime sa spoločne, čo by sme im a aj vám odporučili.

Oblečenie – tu veľké odlišnosti voči normálnym zimným dňom na horách nie sú. Treba sledovať predpoveď počasia. Ak má byť silný vietor, teploty pod -10°C, treba sa poriadne obliecť. Pomáhajú páperové bundy, zateplené zimné nohavice, hrubé palcové rukavice, kukla pod lyžiarsku, alebo snowboardovú prilbu.

Načo myslieť pri cestovaní za prašanom-sportby

Príjemnými doplnkami snowboardového, alebo lyžiarskeho oblečenia sú zapínací pás proti vniknutiu snehu (niektoré bundy sa dajú pripnúť o nohavice zipsom, ide väčšinou o produkty jednej značky a modelovej rady), zábrany proti vniknutiu snehu na rukávoch, vysoký límec na krku a ďalšie.

Lyže, alebo snowboard. Výrobcovia produktov pre lyžiarov a snowboarderov milujúcich jazdu vo voľnom teréne a hlbokom snehu, sa čoraz častejšie zameriavajú na úzkoprofilové vybavenie pre týchto nadšencov. Široké lyže, fish tvar snowboardov, rôzne špeciály na freeride. Väčšina značiek má vo svojom portfóliu aj produkty určené do hlbokého snehu.

S nebezpečenstvom, ktoré číha na horách najmä počas výdatných snehových zrážok, prichádzajú produkty, ktoré majú znížiť nebezpečenstvo zranenia počas jazdenia. Samozrejme sú to veci, ktoré vás neochránia pred pádom lavíny, ale majú za úlohu, aby vás kamaráti našli, vykopali. Do popredia sa čoraz častejšie dostávajú lavínové batohy.

Načo myslieť pri cestovaní za prašanom-sportby.png

Ani tie najdrahšie a najkvalitnejšie lyže, snowboardy, vyhľadávače, sondy a lopatky spolu s batohmi na svete nie sú 100% zárukou, že sa z lavíny dostanete zdraví. Preto treba rozmýšľať, vedieť správne zhodnotiť podmienky a riziko. Užívajte si a dávajte si na seba pozor.