V prvej časti sme sa zoznámili s problematikou, ako si vybrať skialpové lyžeDnes sa pozrieme na zúbok skialpovým lyžiarkam.

Téma, ktorej by mal každý budúci nadšenec skialpu venovať najviac pozornosti je to tá časť výstroje, ktorá bude zdrojom toho či si odnesieš z túry príjemné zážitky, alebo tie v podobe otlakov a pocitu nikdy viac.

SKIALP: ČASŤ DRUHÁ, SKIALPOVÉ LYŽIARKY

S čím začať pri výbere skialpovej lyžiarky?

Rotácia komína a hmotnosť. Rotácia (teda ohyb) sa pohybuje okolo 60° pri výkonnostných modeloch to môže byť až 75°, čím väčšia je rotácia komína, tým je samotná lyžiarka pružnejšia teda komfortnejšia. Váha skialpovej lyžiarky sa pohybuje okolo 3kg tie výkonnostné sa dostávajú na 1,5 kg.

Lyžiarky rozdeľujeme na skitouringové, pretekové alebo freeridové.

Skitouringové (allmountain) lyžiarky, je najlepšia voľba pre začínajúcich skialpinistov sú ideálne na dlhé výšlapy a zjazdy, majú jednoduché prepínanie medzi dvoma módami výšlapu a zjazdu.

Pri výkonnostných lyžiarkach (pretekových) je primárna váha, rýchlosť prepínania medzi módami, upnutie mačiek na lezenie a vysoká rotácia komína.

Freeridové lyžiarky sú najťažšie zo všetkých tipov, majú vysoký flex index teda tuhosť, pevnosť zabezpečuje štvorklipsňové upnutie.

Dnes je trend, že všetky firmy sa snažia vyrobiť čo najtvrdšiu a zároveň čo najľahšiu lyžiarku. Už dávno neplatí pravidlo, že na zjazd musí mať lyžiarka 4 klipsy, dnes vyrábaným botám stačia 3 – 2 klipsy nato aby mali vlastnosti ako 4 klipsňové.

SKIALP: ČASŤ DRUHÁ, SKIALPOVÉ LYŽIARKY

Dvakrát meraj a raz rež, tu platí dvojnásobne.

Pri výbere lyžiarok odporúčame si na túto činnosť vyčleniť dostatok času, nenakupuj zbrklo ver mi, že cena nie je všetko a na svahu bude už neskoro.

Pri skúšaní si v lyžiarke pochoď po predajni a nechaj si ich dlhšiu dobu na nohe. Pokiaľ je to možné, otestuj ich na šikmej ploche a snaž sa imitovať pohyb, ktorý budeš vykonávať na lyžiach, t.z. výpad jednou nohou vpred a druhá (zadná) noha vykonáva opakovaný pohyb odliepania a kladenia päty od podložky ako pri “šliapaní“, špička lyžiarky je po celý čas v kontakte s podložkou.

Kontroluj pocitovo komfort a všímaj si pohyb či sa ti v papuči nepohybuje päta, alebo či sa v skilapovej lyžiarke nepohybuje samotná papuča. Vyskúšaj si zaaretovanie lyžiarky do polohy zjazd aby si pocítil tuhosť.

Odporúčame vyskúšať čo najviac modelov v danej kategórii a nezabúdaj na zlaté pravidlo skialpové lyžiarky musia sedieť “na doraz” žiadne pol čísla väčšie a podobne. Lyžiarky skúšaj na tenšie ponožky, v hrubých sa ti budú pri výšlapoch potiť chodidlá.

SKIALP: ČASŤ DRUHÁ, SKIALPOVÉ LYŽIARKY

Dostali sme sa k záveru, na Sportby nájdeš širokú ponuku skialpových lyžiarok od značky Atomic ale zas opakujeme nezabudni sa pýtať, buď na našom chate, kde ti radi poradia naši operátori, alebo členovia teamu sportby, ktorí majú dlhoročné skúsenosti so skialpom alebo priamo na našich výdajniach. Notabene s lyžiarkami úzko súvisí viazko, ale k nemu sa dostaneme nabudúce.