Čo piť? Kedy piť? Koľko vypiť? O radách koľko tekutín dopriať tvojmu organizmu pred, počas aj po fyzickom výkone sa už popísalo čo to, nižšie ti prinášame stručný sumár, ako sa v tejto téme rýchlo zorientovať tak, aby bol pre teba beh skutočným pôžitkom, bez odbiehania na „malú“ a bez pocitu smädu, že by si vypil galón vody.

Vo všeobecnosti platí, že dospelý človek by mal vypiť 2-3 litre tekutín denne. Pokiaľ máme pred sebou tréningový deň, treba prísun tekutín zvýšiť cca o 50%. Ak však neplánujeme vysokú fyzickú aktivitu, napríklad beh pod 30 minút, nie je potrebná žiadna špeciálna príprava v rámci pitného režimu.

Dôležitou zásadou je dopĺňať pitný režim postupne a nie sa „nalogať“ na jeden raz. Príjem tekutín by sme mali prispôsobiť i prostrediu. Čiže ak je vonku príliš teplo a vlhko, treba vypiť o čosi viac, keďže pri vyššej teplote dochádza k rýchlejšej spotrebe tekutín. Pred športovým výkonom sa nemá zmysel zásobovať tekutinami. Množstvo tekutín, ktoré dokáže ľudské telo zadržať, je dané. Obličky regulujú obsah vody v tele a prebytočné tekutiny sa vylúčia močením. Telo prijme len toľko tekutín, koľko aktuálne potrebuje.

Pred samotným tréningom, respektíve pretekom by sme mali piť cca 2 dcl v pravidelných 20 minútových intervaloch. Pri hydratácii pred športovým výkonom platí pravidlo, že s hydratáciou začíname tak skoro, koľko bude trvať výkon. To znamená, že ak plánuješ behať 60 minút, hydratovaný by si mal byť hodinu pred výkonom.

Netreba zabúdať, že aj po vyčerpávajúcom behu je potrebné tekutiny v tele doplniť, opäť však v malých dávkach. Po športovom výkone je najideálnejšie doplniť tekutiny do 15 minút.

10 RÁD, AKO SI VYBRAŤ SPRÁVNU BEŽECKÚ OBUV, sportby

Medzi nápoje vhodné počas tréningových dní zaraďujeme vlažnú vodu, nesýtené minerálky, nesladené ovocné, alebo bylinkové čaje a iontové nápoje. Vhodná je kombinácia vody a iontových nápojov, ktoré v sebe obsahujú energiu a rôzne prospešné minerály. Vodný nápoj prijímaný pred a počas výkonu by mal obsahovať sodík (stimulujúci smäd), draslík (na doplnenie jeho straty) a sacharidy pre doplnenie energie. Rôzne kategórie iontových nápojov sa užívajú v rôznych fázach tréningu. Tie s vyšším obsahom elektrolytov sú vhodné po športovom výkone.

Vyhýbaj sa príliš studeným nápojom, aby si rozohriatemu organizmu nespôsobil teplotný šok a v konečnom dôsledku ho ešte viac neoslabil.

Pravidelným dopĺňaním tekutín predídeme prudkému poklesu výkonnosti, prehriatiu organizmu a zároveň chránime naše ľadviny. Znakom, že je naše telo dostatočne hydratované je jasná a svetlá moč. Pokiaľ je moč tmavá a zapácha, treba príjem tekutín zvýšiť. Pitný režim je potrebné rozložiť si na celý deň a nečakať na pocit smädu. Tak priatelia, Na zdravie a do vybehania!