Akú bundu si obliecť na rôzne zimné aktivity?

Vonku sa ochladilo, slnko už nie je také hrejivé a ty si sa vybral na hory? Akú bundu si vybrať na rôzne zimné aktivity? Akú bundu si vybrať na lyžovanie/snowboarding, aká bunda je vhodná na behanie, alebo aká bunda je vhodná na turistiku? Tu je zopár rád.

Lyžovanie alebo snowboarding

Potrebuješ bundu, ktorá ťa zahreje a udrží v teple na sedačke a suchého počas jazdy. V akom teple a suchu záleží od počasia v ktorom sa pohybuješ. Lyžovanie a snowboarding nie je vysoko aeróbna aktivita, takže sa nemusíš pri výbere oblečenia zameriavať na jeho priedušnosť, ale hlavne na kombináciu vodeodolnosti a priedušnosti. Čím vyšší vodný stĺpec, tým kvalitnejší materiál, ktorý vydrží viac. Zameraj sa na detaily. Hľadaj vačok na skipass, upínací pás proti snehu, ktorý sa dá perfektne prichytiť k spodnej časti oblečenia, rôzne vetráky, protisnehovú ochranu na konci rukávov. Tieto detaily využiješ počas jazdenia najviac.

Zimná turistika, beh na lyžiach

Stále si na horách a stále potrebuješ ochranu proti nepriaznivému počasiu. Pri aktívnej turistike a behu na lyžiach je však vyššia pravdepodobnosť, že sa spotíš počas športovania, ako že by si premokol od dažďa. Preto potrebuješ bundu s dobrou priedušnosťou, aby odvádzala teplo z tela do prostredia. Zameraj sa na pohodlnosť, ľahké materiály a vhod príde aj skladnosť bundy. Príjemnou súčasťou je aj kapucňa a pás proti snehu, ak sa plánuješ brodiť čerstvo napadaným snehom. Momentálne je na trhu množstvo technológií a materiálov búnd ako je Gore-Tex (vodeodolnosť), Primaloft (tepelná izolácia), Softshell (vodeodolnosť, ochrana proti vetru) a každý z materiálov má iné funkčné vlastnosti.

Zimné expedície

Odhadzoval si sneh okolo stanu, keď vonku zúrila veterná smršť? Ak hej, tak potom vieš akú bundu potrebuješ. A ak nie, tak by si mal hľadať tú hrubú, nepremokavú, priedušnú, ale pritom vetru odolnú bundu čo je v ponuke. Aj v tomto prípade rozhodujú detaily. Vysoký golier chrániaci krk až po uši a nos. Sťahovacia kapucňa, dlhší strih a viacero vačkov tiež nie sú na zahodenie. Tieto požiadavky spĺňajú aj páperové bundy vhodné do extrémnych podmienok.

Životný štýl na horách

Keď zídeš z hôr do doliny a rozhodneš sa ísť na romantickú večeru, alebo prechádzku, samozrejme, že si na seba nezoberieš bundu s ktorou si chcel vyliezť na himalájske končiare, ale niečo štýlovejšie. Vodeodolnosť a priedušnosť v tomto  prípade nemusia dosahovať extrémne hodnoty ako pri vyššie spomenutých bundách, no taktiež by mala byť nepremokavá, pohodlná a hlavne štýlová. Už nepotrebuješ toľko vačkov, ani snežný pás, ale zíde sa ti kvalitný materiál, napríklad vlna merino a zateplenie.

Beh v zime

Neplánuješ vybehnúť na himalájsky vrchol, alebo nie je v tvojom pláne brodiť sa po pás v snehu, ale chceš si užiť beh v zimnom období, tak by si sa mal zamerať na bežecké mikiny/bundy. Sú tenké, funkčné hlavne čo sa týka ochrany voči vetru a ľahké. Nikto nechce bežať s päťkilovou páperkou. Skvelým doplnkom sú reflexné prvky a viacero vetracích otvorov. V ponuke sú rôzne modely od viacerých výrobcov s kapucňou, alebo bez nej. Stačí si vybrať takú, ktorá ti najviac sedí.