Poznáš ten pocit.. Tenisky na nohách, vybehneš von, bežíš, krajina ubieha v sprievode rytmických krokov, čistá hlava, neskutočný príval slobody. Nepoznáš?! Možno je problém, že ti nesedia tenisky. Pozorne čítaj našich 10 rád, ako si vybrať tú správnu bežeckú obuv, aby si si beh užil naplno.

1. Cesta, či voľný terén

V prvom kroku sa treba rozhodnúť, aký terén ti pre beh viac vyhovuje a podľa toho si zvoliť typ obuvi. Rozlišujeme dva základné typy, a to: trail, t.j. beh vo voľnom teréne/lese a cestu – beh na spevnených povrchoch. Takže stačí si vybrať a tomu prispôsobiť výber bežeckej obuvi. Trailová topánka sa vyznačuje použitými pevnejšími materiálmi, vyššou váhou, odolnejším povrchom a často krát aj odolnosťou voči vode a poveternostným podmienkam. Cestné bežecké topánky sú ľahšie a vyznačujú sa dobrým tlmením nárazov.

10 rad, jak si vybrat správnou běžeckou obuv

2. Tak akurát

Ďalším dôležitým kritériom je správna veľkosť obuvi. Ideálne je zmerať veľkosť od päty až po najdlhší prst, obkreslením stopy. Následne pripočítame 1 cm, lebo noha sa po dlhšom behu roztiahne. Ak máš jednu nohu väčšiu, treba sa riadiť podľa nej. Správnym výberom veľkosti  bežeckej obuvi predídeš nepríjemným zraneniam, opuchom a podliatinám na chodidle.

3. Raz do týždňa, či každý deň?

Dôležitým parametrom je myslieť i na to, koľko km zabehneš a koľko krát týždenne budeš behať. Aj tie najkvalitnejšie bežecké topánky majú svoju životnosť. Ak sa tie tvoje môžu pochváliť nabehanými 1000 km, je načase poobzerať sa po nových, aby bola noha spevnená a chránená, pre bezpečný beh, ktorý si užiješ.

4. Ručička na váhe

Pri bežcoch s vyššou hmotnosťou, treba byť opatrnejší. Nejde o to, že by výrobcovia bežeckých topánok túto kategóriu opomenuli, ide skôr o záťaž, ktorá je vyvíjaná na pohybový aparát. Preto odporúčame v začiatkoch striedať beh s rýchlou chôdzou. Kĺby tak nebudú preťažené a telo si zvykne na vyššiu záťaž. Odporúčame navštíviť špecializované predajne, kde ti urobia analýzu nohy. Pri vyššej hmotnosti bežca treba dbať na čo najlepšiu kontrolu chodidla pri behu. Tomu sú prispôsobené tenisky ktoré majú v názve označenie “Control”, alebo “Support”.

10 RÁD, AKO SI VYBRAŤ SPRÁVNU BEŽECKÚ OBUV, sportby.sk

5. Špička alebo päta?

Existujú 3 druhy bežeckého štýlu. Cez pätu, špičku a stred chodidla. Beh cez pätu je motoricky najprirodzenejší, avšak zaťažuje kolená, achilovku aj kĺbové svaly. Beh cez špičku môžeme pozorovať u mnohých afrických bežcov. Aj tento štýl však predstavuje vysokú záťaž pre lýtkové svalstvo, achilovku aj pätovú kosť. Pri behu cez stred chodidla ako prvú pokladáme na zem vonkajšiu stredovú časť chodidla. Pri tomto štýle zaťažujeme naše telo najmenej, avšak zautomatizovať si tento pohyb nie je jednoduché. Každému bežcovi vyhovuje iný typ bežeckého štýlu. Závisí od individuálnej stavby kĺbov a svalov, určite však nič nepokazíš výberom bežeckej obuvi so správnym tlmením.

6. Behošky – ponožky 

Kvalitné bežecké topánky si vyžadujú aj kvalitné bežecké ponožky. Investícia do vhodných ponožiek, ktoré odvádzajú pot z tela, zvládajú opotrebenie a spevňujú nohu, sa určite vyplatí. Mysli na to, že nekvalitné ponožky ti môžu pokaziť radosť z behu a to aj v prípade, pokiaľ máš tie najkvalitnejšie bežecké topánky.

7. Ak nevlastníme výstavný model chodidla

V prípade anomálií nohy ako nízka klenba, plochá noha, alebo anatomické anomálie je potrebné zaobstarať si špeciálne vložky, s ktorými ti pomôže špecialista podiater. Výstelka obuvi s vložkou ti zabezpečí potrebnú stabilitu, komfort a kontrolu pohybu.

10 RÁD, AKO SI VYBRAŤ SPRÁVNU BEŽECKÚ OBUV, sportby

8. Chaplin, či kačka?

Jednou z najpodstatnejších vecí pri výbere správnej bežeckej obuvi je poznať svoje chodidlo a zistiť, či nedochádza k chybnej rotácii pri nášľape. Rozlišujeme dva typy dysfunkcií pri nášľape, a to pronáciu a supináciu. Pri pronácii dochádza k vytáčaniu chodidla smerom dovnútra. Vyskytuje sa pri bežcoch s plochými nohami alebo nohami do „X“. V tomto prípade je potrebné obhliadnuť sa po bežeckej obuvi s kontrolou pronácie, ktorá zabezpečí potrebné stabilizačné elementy.

  • Pri nášľape z vonkajšej strany, hovoríme o supinácii. Najčastejšia je u bežcov s vysokou klenbou. Vyskytuje sa však len minimálne a pre korekciu používame flexibilnú mäkkú obuv s vykrojeným mostíkom.
  • V prípade, že sa ti chodidlo pri dopade na zem nevytáča do žiadnej strany, ide o neutrálny typ chodidla bez anomálií.

Ak ešte nevieš, aký typ chodidla máš ty, je namieste absolvovať analýzu chodidla na našich odberných miestach, kde ti za pomoci špeciálneho počítačového programu zmeráme chodidlo a odporučíme pre teba najvhodnejší typ bežeckej obuvi.

10 RÁD, AKO SI VYBRAŤ SPRÁVNU BEŽECKÚ OBUV, sportby

9. Nešetri na zdraví

Ak začínaš s behaním, treba si určiť koľko pravdepodobne budeš týždenne behať a tomu prispôsobiť aj kúpu bežeckých topánok. Pokiaľ to s behaním myslíš vážne a budeš behať viac ako raz do mesiaca, oplatí sa investovať do kvalitných bežeckých topánok, ktoré však stoja o niečo viac ako tie rekreačné. Aj tu platí, že za kvalitu, technológie použité v jednotlivých topánkach sa pripláca. Ide však hlavne o tvoje zdravie, funkčný pohyb a radosť z behania. A na tom sa nešetrí.

10. Nasleduj štýl

Posledným bodom, ktorý treba mať na pamäti, aby si si beh užil naplno, je otázkou estetického štýlu. Vybraná bežecká obuv musí lahodiť aj tvojmu oku, nech sa bez ostychu vydáš v ústrety tvojim bežeckým dobrodružstvám.

Obuj si nové bežecké tenisky, vybehni von a NASLEDUJ TLKOT SVOJHO SRDCA.