Nemáš ešte skúsenosti s výberom a nevieš sa zorientovať v širokej ponuke? Prečítaj si náš “návod” ako si vybrať ten správny snowboard, aby si s ním zažil veľa zábavy, aby sa ti s ním jazdilo ľahko a bezpečne a aby napredovalo tvoje jazdenie? Zameraj sa na 5 základných pravidiel pri výbere.

Ak to s jazdením myslíš vážne a nestačí ti len pekný dizajn dosky, alebo to, že snowboard nesie meno tvojho obľúbeného jazdca, tak by si sa mal zamerať na viacero vecí. Kde chceš jazdiť, aký si vysoký a akú máš váhu, aká je veľkosť tvojej snowboardovej topánky, aké materiály boli použité pri jeho výrobe a čo navyše ponúka vybraný model dosky.

5 základných pravidiel pri výbere snowboardu

1. Aký si vysoký a koľko vážiš.

Dĺžka snowboardu je jedným za najdôležitejších atribútov pri výbere. Ak je príliš dlhý, ťažko sa ovláda a brzdí napredovaniu tvojho progresu v štýle a technike jazdy. Ak je príliš krátky, nepodrží ťa v kritických situáciách, je vratký a taktiež brzdí napredovaniu tvojho jazdeckého progresu. Vo všeobecnosti by mal snowboard siahať medzi tvojou bradou a nosom. Kratšie snowboardy sú určené pre úplných začiatočníkov a deti. Kratšie snowboardy bližšie k brade sa taktiež používajú pre freeestyle jazdenie hlavne v snowparkoch a na jibových prekážkach. O niečo dlhšie na freestyle jazdenie na skokoch. Ak plánuješ jazdiť čerstvý sneh mimo zjazdoviek, tak si vyber snowboard presahujúci výšku tvojej brady, kludne až pod nos. To isté platí ak chceš rezať dlhé oblúky a užívaš si rýchlu jazdu s presnými pohybmi. No a váha? Ak máš priemernú váhu na tvoju dĺžku, nemusíš riešiť nič. Ak si ľahší, tak si vyberáš znova snowboard o niečo kratší, teda okolo brady a pár cm menej a ak si ťažší, tak snowboard o niečo dlhší.

2. Šírka snowboardu.

Máš topánky veľkosti EU45 a viac? Pravdepodobne sa obhliadni za širšou doskou. Mala by mať označenie W (wide). Existujú aj podkategórie ako Ultra Wide, Mid Wide a ďalšie. Nie si si istý, či potrebuješ, alebo nepotrebuješ širšiu dosku? Stúpni si na ňu (najlepšie v snowboardových topánkach) tak ako by si jazdil na kopci. Ak ti výrazne presahujú päty a špičky mimo snowboardu (viac ako 1-2cm), vyber si širšiu dosku. Ani špička a ani päta topánky by sa nemali pri náklone dosky na hranu výrazne dotýkať podložky/snehu. Samozrejme ak máš malú nohu, je úplne zbytočné siahať po wide doske.

3.Kde chceš jazdiť?

Mechanické a jazdné vlastnosti snowboardov sa líšia od typu snowboardu. Mäkšie dosky, s dobrým popom (menšia pozdĺžna pevnosť), kratším rádiusom hrán sa používajú na freestyle/park jazdenie a to najmä v snowparkoch na jibových prekážkach a streete. O niečo tvrdšie snowboardy, s väčšou pozdĺžnou pevnosťou a dlhšou efektívnou hranou sa využívajú pri jazde na skokoch a všeobecnej jazde na zjazdovke. Táto kategória je asi najpredávanejšou, kvôli dobrým jazdným a mechanickým vlastnostiam na zjazdovke, ale zajazdíš si s nimi aj v snowparku a mimo upravený terén. Freestyle kategória sa úzko prelína s All Mountain kategóriou. Ak si bežný jazdec a nezvykneš celý pobyt na horách tráviť len v snowparku, vyber si dosku z freestle/all mountain kategórie. Láka ťa terén mimo zjazdoviek, žľaby a zasnežené pláne? Na snowboarde si už čo to odjazdil? Tak siahni po freeride doske, ktorá je o niečo dlhšia, tvrdšia, pevnejšia v skrute.

5 základných pravidiel pri výbere snowboardu

4.Prehnutie snowboardu.

Túto kategóriu by sme mohli mať aj v záverečnej piatej. Ale fenomén posledných rokov, vývoj technológií a materiálov si zaslúži viac riadkov. Do roku 2007 sa využívala najme cambrová konštrukcia (prehnutie snowboardu, kde sa špička a päta dotýkajú povrchu a stred je vo vzduchu). Firma Lib Tech priniesla revolúciu v konštrukcii snowboardov a zaviedla snowboardy s rockrovým prehnutím, tzv. banánovým. Stred snowboardu sa dotýka povrchu a špička s pätou visia vo vzduchu. Časom sa vyvinulo množstvo variácií a kombinácií týchto dvoch základných tvarov. Otestovať všetky tvary a zistiť, ktorý ti vyhovuje najviac, by zabralo niekoľko rokov. Je tu však všeobecné pravidlo. Cambrová konštrukcia: rýchlejšie a “tvrdšie” jazdenie, dlhší rádius hrany, presnejšie pohyby pri jazdení, vhodný do zlých terénnych podmienok a dosky určené skôr pokročilým jazdcom. Rockrová konštrukcia: zábavnejšie hravé jazdenie, točivejšia dosky, rýchlejšie a kratšie oblúky, rýchlejší progres pri učení, pocit surfingu a dosky určené skôr začiatočníkom, no veľa zábavy s doskou s rockrovým tvarom zažijú aj skúsení jazdci.

5.Ďalšie veľké množstvo sprievodných informácií.

V záverečnej časti môžeme zhrnúť ďalšie veci, ktoré by si mohol brať v úvahu pri výbere dosky. Kvalitné snowboardy majú drevené jadro, alebo aspoň kombináciu dreva a iných materiálov. Okrem klasických hrán existujú patentované magne-traction hrany, ktorými disponujú snowboardy GNU, Lib Tech a Roxy. Zabezpečujú lepšiu jazdu na hrane aj v zlých terénnych podmienkach. Rôzne druhy skĺznic označovaných väčšinou číslom, ktoré sú buď rýchle a tvrdé, alebo mäkšie s nižším číslo. Rôzne špeciálne tvary určené na špecifické jazdenie v hlbokom snehu a carvovanie. Nové materiály, ekologické postupy pri výrobe snowboardov a špecifiká každej značky ti môžu uľahčiť, ale niekedy aj poriadne skomplikovať výber snowboardu.

5 základných pravidiel pri výbere snowboardu

Ak si nevieš rady tak využi filtre snowboardov na Sportby a systém ti pomôže nájsť vhodnú dosku pre teba. A ak nie, tak navštív jednu z našich výdajní v Liptovskom Mikuláši, Banskej Bystrici a Zvolene a náš vyškolený personál ti pomôže vybrať ten správny snowboard pre teba.