Vyznávaš jazdu mimo spevnenej komunikácie, poľné a lesné cesty, náročný terén? Tak si na správnom mieste.

Horské bicykle sú navrhnuté tak, aby poskytli lepšiu kontrolu a ovládateľnosť a boli odolnejšie pri jazde v náročnom teréne. Majú robustnejšie rámy a vyššie položený stred, ktorý umožňuje lepšiu priechodnosť terénom.

Plášte sú široké, aby lepšie tlmili nárazy a mali väčšiu priľnavosť na rozbitom a klzkom podklade. Široký rozsah prevodov (21 a viac) umožňuje jazdu takmer v akomkoľvek teréne.

Ako si vybrať horský bicykel

Veľkosť rámu

Veľkosť rámu sa najčastejšie vyberá podľa výšky postavy prevažne sa udáva v palcoch (15″, 17″, 19″, 21″) alebo (16″, 18″, 20″, 22″) prípadne sú použité písmená rovnako ako pri oblečení (S, M, L, XL, XXL). Dámsky rám má kratšiu hornú trúbku a vyššiu hlavovú trúbku čo umožňuje pohodlnejší a vzpriamenejší posed. Na Sportby nájdeš pri každom bicykli prehľadnú veľkostnú tabuľku, kde sa podľa výšky zorientuješ aká veľkosť rámu je pre teba vhodná.

Typ rámu

Pri horských bicykloch možno vyberať z dvoch typov rámov. Hardtail má odpruženú prednú vidlicu a pevnú zadnú stavbu. Celoodpružené bicykle sa delia podľa zdvihu odpruženia. Bicykle s menšími zdvihmi (100-120mm) sú určené prevažne na rekreačné, športové alebo pretekárske nasadenie. Bicykle s vyššími zdvihmi (120-160mm) patria do kategórie all mountain a enduro, ide teda o bicykle pre vyznávačov náročnejšieho terénu.

Ako si vybrať horský bicykel

Materiál rámu

Materiály k výrobe rámu sa líšia hmotnosťou a pevnosťou. Karbón, momentálne najlepší a najdrahší materiál z ktorého sa rámy vyrábajú. Je veľmi pevný a ľahký. Vzniká kladením vrstiev karbónovej tkaniny, ktorá sa pri vysokom tlaku spečie. Má vysokú pružnosť, popri tom aj pevnosť.

Hliník, vyrábajú sa rôzne zliatiny hliníku a prísad, ktoré vylepšujú vlastnosti samotného hliníku. Hliník je mäkký a ľahký materiál. Nevýhodou je však jeho minimálna pružnosť.

Oceľové rámy majú označenie hi-ten alebo CrMo. Výhodou týchto rámov je veľká pružnosť a zároveň nízka cena. Nevýhodou je potom vyššia hmotnosť.

Veľkosť kolies

Odporúčame veľkosť 29 palcov, pretože umožňuje rýchlejšiu jazdu a súčasná geometria rámov už úplne eliminuje predchádzajúce negatívum v podobe horšej ovládateľnosti v teréne. Veľkosť 27,5 palca je vhodnejšie skôr pre menšie postavy.

Komponenty

Brzdy, predstavce, pedále, prevody, sedlovky, kľuky, prešmykovač atď. Najvhodnejšia kombinácia je kompletná sada, kedy na bicykli nie sú miešané komponenty rôznej úrovne a rôznych výrobcov. Platí jednoduché pravidlo, čím kvalitnejšie materiály sú v sade použité, tým vyššia je spoľahlivosť, nastaviteľnosť, životnosť ale aj cena. Najlacnejšie komponenty sú často z lisovaného plechu alebo z plastu, u najvyšších sád sa zvyčajne používa skandium, titán a karbón.

….kvalitné komponenty výrazne znižujú hmotnosť bicykla, čo oceníš pri dlhších výjazdoch

Ako si vybrať horský bicykel

Brzdy ak kotúčové, potom hydraulické

Ďalšiu dôležitú úlohu v jazdných vlastnostiach bicykla hrajú brzdy. Dnes nájdeme na kolesách dva druhy, klasické ráfikové a účinnejšie kotúčové. Lacnejšie modely môžu mať mechanické kotúčové brzdy. Ak teda chceš mať na bicykli kotúčové brzdy, potom zvoľ hydraulické, sú užívateľsky príjemnejšie. Navyše sú dnes prakticky bez údržbové.

Vzduch, alebo pružina

Drahšie modely majú vidlicu na princípe vzduch-olej, u lacnejších obstaráva pruženia mechanická pružina. Vzduchová vidlica ponúka ideálnu možnosť prispôsobenia potrebám konkrétneho jazdca. Pokiaľ s cenou nechceš mieriť príliš vysoko, vyber si pružinovú vidlicu. Aj tá by však mala mať olejový útlm.

Sedlo

Sedlo tvorí najdôležitejšiu styčnú plochu, medzi bicyklom a jazdcom a jeho vplyv na jazdný komfort je preto zásadný. Dnes nie je problém vybaviť bicykel sedlom podľa presne zmeraných parametrov. Nechaj si na našich výdajniach zmerať tvoje pozadie a telo sa ti odmení lepším prietokom krvi do dolných končatín, čo sa pozitívne odrazí z pocitu jazdy aj pri väčšom počte najazdených kilometrov.

Ako si vybrať horský bicykel

Dostali sme k záveru rýchlo ako cestou z kopca. Pamätaj, že pri bicykloch kvalitu výrazne určuje cena. Zváž koľko kilometrov ročne najazdíš, mysli aj nato, že v ťažkom teréne dostávajú komponenty zabrať a to nieje priestor, kde sa vypláca šetriť.  Na SportBy nájdeš širokú ponuku horských bicyklov značiek Trek,  Specialized, KTM, Cube.

Nezabudni že kúpou bicykla to nekončí na rad prichádza helma, svetlá, pumpička, náhradná duša, tretry, rukavice, cyklo nohavice, dres, vetrovka, pršiplášť….. to všetko nájdeš na Sportby.

Join the discussion One Comment