Nechce sa ti sledovať milión recenzií, tabuliek a odporúčaní pri kúpe lyží? Nechceš sa stratiť v rôznych kategóriách a druhoch? Chceš jednoduché a zrozumiteľné rozdelenie lyží a návod ako si vybrať tie pravé pre teba? Tak čítaj.

V dnešnej dobe už zlé lyže prakticky neexistujú, ak ich teda nekupujete na burze a ich rok výroby je starší ako ten váš narodenia. Problém je vybrať si správne lyže, aby boli pre vás bezpečné, naučili ste sa správnej techniky a váš progres v lyžovaní mal stúpajúcu tendenciu. Musíš si určiť aký si lyžiar (začiatočník, turistický lyžiar, pravidelný návštevník zjazdoviek, pretekár..) a samozrejme je rozdiel v pohlaví lyžiara, jeho výške a váhe.

Ako si vybrať lyže

Pohlavie.

Dnes sa vyrábajú špecifické lyže pre mužov a ženy. Líšia sa nie len designom, ale hlavne ich jazdnými a mechanickými vlastnosťami.

Dĺžka lyží je závislá od výšky lyžiara a terénu, v ktorom sa chce lyžiar pohybovať. Kratšie lyže o cca 10 až 15 cm si vyberáme ak chceme jazdiť na zjazdovkách, ťažšom teréne, alebo ak chceme s nimi skákať freestyle triky. S kratšími lyžami sa aj ľahšie učí, takže sú vhodné pre začiatočníkov. Ak milujeme rýchlosť a dlhé oblúky volíme dlhšie lyže a sú určené skúsenejším jazdcom. Do prašanu a na freeride jazdenie volíme lyže približne vysoké ako je naša výška a taktiež sú vhodné pre stredne pokročilých.

Váha lyžiara je ďalším dôležitým ukazovateľom. Ak si ľahký lyžiar vyberie pevné a ťažké lyže s malou flexiou, bude sa na nich pravdepodobne trápiť a pri jazdení si nevychutná ich mechanické vlastnosti. A naopak ak si ťažký lyžiar vyberie ľahké a príliš ohybné lyže, nebude mať pocit ako by stál na lyžiach ale na vratkých špajdlách bez akýchkoľvek jazdných vlastností.

Ako si vybrať lyže

Kde budeš väčšinu času jazdiť?

Prichádzajú ďalšie “filtre” pomocou ktorých si z množstva lyží vyberieš tie správne pre teba.

Zjazdové. Budeš si to púšťať po menčestrových zjazdovkách, miluješ upravené trate a nenáročný terén? Tak pre teba sú vhodné lyže z kategórie zjazdových, ktoré sa vyznačujú zúženou časťou pod viazaním a širšou prednou časťou lyže, kvôli lepšiemu nástupu do oblúka.

All Mountain. Chceš univerzálne lyže do rôzneho terénu, na zjazdovky, alebo mimo nich. Do upravených, ale aj neupravených tratí? Tu hľadaj stredne tvrdé a niečo dlhšie lyže, ktoré zvládnu byť tvrdé v oblúku a mäkké pri prechode nerovností.

Freestyle/park. Bavia ťa freestyle triky nie len na skokoch a railoch v snowparku, ale aj na zjazdovke? Nie je ti cudzia jazda na switch (dozadu)? Tak hľadaj ľahké a odolné freestyle lyže so zdvihnutou špičkou a pätou.

Freeride. Miluješ voľný terén a prašan po pás? Pocit plávania v hlbokom snehu a jazdu mimo vyznačených tratí? Hľadaj extra široké dlhé lyže so zdvihnutou špičkou a pätou.

Zapamätaj si, že fungujúce univerzálne lyže na všetky spomenuté činnosti neexistujú.

Ako si vybrať lyže

Lyže vyberáme podľa úrovne jazdenia.

Táto schopnosť však je najmenej podstatná z vyššie spomenutých, keďže technický pokrok v lyžiarskom priemysle dáva veľké možnosti a široký výber ako začiatočníkom, tak pokročilým ako aj expert lyžiarom.

Začiatočník – kratšie lyže, väčší rádius (vykrojenie), točivejšie na rýchlejšie zvládnutie oblúku, ľahšie materiály, mäkšia flexia. V skratke ľahké, ľahko ovládateľné, točivé lyže, ktoré odpúšťajú chyby a pomáhajú napredovať technike jazdy. + využitie rocker konštrukcie

Pokročilý – stredne dlhé a tvrdé lyže, širšie, mierna až tvrdšia flexia. Bezpečné a komfortné jazdenie v každom teréne. Istota a stabilita pri vyšších rýchlostiach a náročnom teréne. + cambrová konštrukcia, alebo sa využíva kombinácia rocker a camber konštrukcie

Expert – dlhšie, tvrdé lyže, použité prémiové materiály ako titán, karbón, tvrdá flexia. Istota a bezpečnosť vo vysokých rýchlostiach a pri agresívnej jazde, presné ovládanie lyží. + častá cambrová konštrukcia

Ako si vybrať lyže

Skomplikovať výber vám môžu nové a rôzne tvary (rocker, camber), technické parametre, materiály použité pri výrobe lyží, technológie použité pri výrobe a samozrejmosť jedinečnosť značiek a ich produktov. Každým rokom prichádzajú firmy s niečím novým, prevratným a tým, čo by si mali mať..

Výber správnych lyží je veľmi dôležitý. Neunáhli sa, nedaj sa zlákať len dizajnom a zaujímaj sa na čom budeš jazdiť. Kvalitné lyže presne pre teba vedia umocniť atmosféru lyžovania, zvyšujú bezpečnosť, rýchlejšie napredovanie v technike jazdy. A to je to, čo chceme. Vyber si zo širokej ponuky lyží na sportby.

Ahoj na horách.