Jar klope na dvere a je čas zbaviť tvoj bajk pavučín, premazať reťaz skontrolovať brzdy a prehadzovačku. Ak si len na začiatku za cyklo dobrodružstvom a hľadáš si parťáka na dvoch kolesách no nemáš v tom celkom jasno čo je pre teba to najlepšie mrkni na tento blog.

Na prvý pohlaď je kúpa nového bicykla banálna záležitosť, ked sa ale ponoríš do nekonečnej ponuky čo je na trhu tak zneistíš. Začnú na teba vyliezať pojmy ako hardtail, carbon, rôzne veľkosti kolies a rámov.

Ako si vybrať správny typ bicykla

Existuje až 13 rôznych druhov bicyklov. Pre naše účely však úplne postačia 4 základné typy.

Farba bicykla je fajn, ale začni terénom

Skôr ako začneš vyberať farbu bicykla, ujasni si v akom teréne sa budeš najviac pohybovať? Teda na začiatok máme jasno v tom, že terén je krok číslo jedna pri výbere bicykla.

  • Najrozšírenejšou kategóriou sú horské bicykle (MTB) pre ktoré nie je prekážkou pohyb v najťažším teréne, lesných či horských chodníkoch. O tom ako vyberať horák sa dozvieš tu.
  • Lákajú ťa cyklotrasy, poľné cesty a z času na čas zabrúsiš aj na cesty, tak pre teba bude ideálny crossový bicykel. Viac sa dozvieš tu.
  • Inšpiruje Peťo Sagan poobzeraj sa po klasickom cestáku, alebo fitness bajku. Blog nájdeš tu.
  • Potrebuješ premiestňovadlo z bodu A do bodu B v mestskej džungli, objav kategóriu mestských bicyklov. A aj o tom ako vybrať správnu veľkosť si načítaš TU.
AKO SI VYBRAŤ SPRÁVNY TYP BICYKLA

Ak by si predsa len váhal akú kategóriu zvoliť je možnosť si bicykel požičať z našich požičovní na výdajných miestach a stále je tu možnosť chatu, alebo zavolať. My sa budeme na teba tešiť kdekoľvek.

Pamätaj že kúpou bicykla to nekončí na rad prichádza helma, svetlá, pumpička, náhradná duša, tretry, tašky na bicykel, rukavice, cyklo nohavice, dres, vetrovka, pršiplášť. To všetko nájdeš na Sportby.