Snowboardové topánky by ste si mali vyberať ako prvé, ešte pred snowboardovou doskou a viazaním. Pozrite sa s nami na niekoľko rád, ktoré by vám mali pomôcť pri kúpe kvalitných a funkčných snowboardových topánok. Aké veľké vlastne majú byť topánky?

Ak kupujete snowboardové topánky prvý krát, riaďte sa tabuľkami veľkostí jednotlivých výrobcov, ktoré nájdete pri jednotlivých produktoch. Ak neviete aké číslo by mali mať vaše topánky, zmerajte vzdialenosť od päty po najdlhší prst. Číslo v centimetroch, ktoré meraním dostanete, nájdete v tabuľke veľkostí a zodpovedá jednotlivým buď v amerických (US), európskym (EU), alebo anglickým (UK) veľkostiam. Napríklad ak je táto vzdialenosť 29,2 cm, tak hľadajte veľkosť topánok číslo 11,5 US, alebo 45 EU. Vyberajte o niečo väčšie číslo, ako je nameraná vzdialenosť chodidla.

AKO VYBERAŤ SNOWBOARDOVÉ TOPÁNKY

Kúpa topánok v predajni nie je problém. Vyberiete si veľkosť najbližšie tej vašej a skúšate, či je daná veľkosť správna. Topánky sa skúšajú na hrubšie ponožky, ktoré budete pri jazdení používať. Topánky si treba poriadne utiahnuť a prejsť sa v nich po predajni. Mali by sadnúť, nemali by sa vyzúvať, nemali by však tlačiť. Zo začiatku nie je pocit stiesnenia nie ja chybou, pozor však aby vás netlačila.

Zložitejšie je to pri výbere cez e-shop, ale ak budete dodržiavať niekoľko rád, môžete trafiť tie správne topánky hneď na prvý krát. Ak nie, prostredníctvom e-shopu SportBy nie je problém ich vymeniť za tie správne. Číslo už vieme, poďme sa teraz zamerať na druh. Aj tu je klasické základné rozdelenie na pánske, dámske a detské. Ďalej môžeme rozdeliť snowboardové topánky podľa tvrdosti a spôsobu zaväzovania.

Ako vyberať snowboardové topánky -sportby

Tvrdšie, alebo mäkšie?

Samozrejme hovoríme o “mäkkých” freestylových snowboardových topánkach, no aj tie majú rôzne tvrdosti. Aj tu vám pomôže infografika tvrdosti jednotlivých topánok. Pokiaľ plánujete navštíviť hory len pár krát do sezóny, hľadajte o niečo mäkšie a pohodlnejšie topánky v ktorých sa bude pohodlne jazdiť. Táto rada patrí aj pre rekreačných jazdcov, ktorí intenzívne nejazdia celý deň, ale radi si oddýchnu v apre ski. Mäkšie topánky sú pohodlnejšie pri chodení a rekreačnom jazdení. Ich nevýhodou je, že počas intenzívneho jazdenia strácajú funkčné vlastnosti. Rýchlejšie zmäknú a vyjazdia sa. takýto druh topánok si vyberajú aj jazdci jazdiaci park a jibové (kovové) prekážky, keďže dovoľujú väčší rozsah pohybu. Index tvrdosti takýchto topánok sa pohybuje od čísla 1 až po 6.

Tvrdšie topánky sú určené skúsenejším jazdcom jazdiacim mimo zjazdoviek, skákajúcich skoky v snowparku, alebo milovníkom rýchlosti. Sú drahšie, keďže sú v nich použité prémiové materiály a  technológie, ich index tvrdosti sa pohybuje v rozmedzí hodnôt 7 – 10. O niečo tvrdšie snowboardové topánky odporúčame aj aktívnejším jazdcom.

ako vyberat snowboardoé topánky

Zásadným rozdielom medzi jednotlivými druhmi topánok je spôsob ich zaväzovania. Poznáme klasické šnúrky a šnurovanie, potom je to takzvaný speed lashes a na záver je to BOA sťahovací systém. Každé zaväzovanie má aj svoje výhody a nevýhody.

Klasické šnurovanie so šnúrkami je najpoužívanejším systémom a nájdeme ho hlavne v mäkších topánkach a v lacnejších modeloch jednotlivých značiek. Výhodou je jednoduchá činnosť zaväzovania a rýchla výmena poškodených šnúrok. Nevýhodou je zdĺhavejšia činnosť zaväzovania a v prípade nižších teplôt je viazanie skrehnutými prstami nesmierne komplikované a často krát aj bolestivé.

snowboardové topánky - klasike šnurovanie

Speed Lashes sú vlastne rýchlouťahovacie šnúrky, ktoré netreba viazať, stačí ich zatiahnuť a topánky sú pevne uviazané. Tento systém má viacero pomenovaní, záleží od výrobcov. Niektoré modely ponúkajú aj dovojzónové uťahovanie. Výhodou je rýchlosť utiahnutia a pohodlnosť pri uťahovaní. Nevýhodou je vyššia cena tohto systému a komplikovanejšia výmena v prípade poškodenia systému.

snowboardové topánky - Speed Lashes

Najnovším systémom, ktorý si čím ďalej tým viac nachádza verných fanúšikov, je systém BOA. Ide o koliesko zaťahujúce tenké oceľové lanká vo vnútri snowboardovej topánky. Jedná sa o rýchle a pohodlné doťahovanie a ak je topánka vybavená dvojzónovým BOA systémom, máte zaručené poriadne zatiahnutie topánky. Dvojzónové BOA systémy nájdete v tých najvyšších modeloch jednotlivých značiek.

snowboardové topánky - boa system

V širokej ponuke Sportby nájdete množstvo modelov viacerých renomovaných značiek z ktorých si vyberie naozaj každý. Či sa už jedná o aktívneho jazdca hľadajúceho kvalitu a prémiové materiály, alebo občasný jazdec hľadajúci kvalitu za rozumnú cenu.