Neoddeliteľnou súčasťou snowboardovej výbavy je okrem snowboardu a topánok aj viazanie. Správny výber a nastavenie viazania je veľmi dôležitý krok k rýchlemu progresu a pohodlnému jazdeniu.

Dôležitým krokom pred samotným výberom viazania je výber snowboardových topánok. Keď ste si vybrali topánky, ktoré sú pohodlné a sedia vám, môžete prejsť k výberu viazania. Topánky by mali perfektne sedieť do viazania. Nemali by pretŕčať cez špičku, ale ani by nemali byť vo viazaní voľné.

Freestylové snowboardové viazania môžeme rozdeliť do troch základných kategórií.

Pánske, dámske a detské. Ďalej sa delia na klasické a s vyklápacou pätou. Každé z viazaní má svoje špecifiká, ktoré sa hodia rôznemu typu užívateľov. Pre freestylerov a jazdcov obľubujúcich triky na snowboarde je to jeho mäkkosť, pre milovníkov rýchlosti jeho pevnosť a prenos síl z viazania na dosku.

Na čo sa zamerať pri výbere viazania?

V prvom rade je to náročnosť používateľa. Ak budete tráviť na snowboarde a horách niekoľko týždňov v sezóne, oplatí sa investovať do kvalitného, pohodlného viazania, ktorému nerobí problém ani dlhodobé používanie. Takéto viazanie sa vyznačuje použitými prémiovými materiálmi ako kovové pracky, tvrdené karbónové opierky a často krát aj zliatinové telo tzv. základná doska. Ak sa na horách ocitnete len raz, dva krát do sezóny, postačí vám pohodlné viazanie, ktoré je zhotovené z finančne menej náročných materiálov.

Ak ste náročný používateľ, hľadajte kovové račne, nízku hmotnosť viazania, pevnú opierku, rýchlo nastaviteľné pracky a prémiové technológie, ktoré prinášajú jednotliví výrobcovia viazaní. Keď už máte vybratú kategóriu, prejdime na použitie viazania. Jazdci, ktorí radi skáču, jazdia rýchlo na upravených zjazdovkách, alebo sa vydávajú do nepojazdeného freeride terénu siahajú po tvrdšom viazaní, ktoré umožňuje presný a rýchly prenos síl z nôh na dosku. Taktiež tvrdšie viazanie poskytuje vyššiu ochranu nôh pri skokoch a radikálnych manévroch.

Pre vyznávačov jazdy na prekážkach a bežných snowboardistov jazdiacich na zjazdovkách sú vhodné o niečo mäkšie viazania.

Sú pohodlnejšie, odpustia malé chyby pri jazdení a často krát aj cenovo prístupnejšie. Ďalej sa viazania môžu odlišovať spôsobom zapínania praciek. Klasické a s výklopnou pätkou. Výhodou viazania s výklopnou pätkou je rýchlosť zapínania viazania. Aj tu však treba podotknúť, že na rýchle a správne zapnutie a vypnutie treba prax. V princípe sa zadná časť viazania, tj. opierka vyklopí vzad, následne sa nasunie do tela viazania topánka, zaklopí sa pätka a zaklapnú pracky, ktoré sú už prednastavené podľa potreby užívateľa. Takéto zapínanie viazania je pohodlné a rýchle.

Viazanie by nemalo prečnievať cez dosku a taktiež by v ňom mala ideálne sedieť topánka. Čo to znamená?

Výrobcovia ponúkajú viazania vo viacerých veľkostiach. Buď sú to dvojveľkostné viazania S/M a L/XL, alebo viazania vo veľkostiach S, M, L a XL. Výrobcovia v tabuľkách uvádzajú pre akú veľkosť viazania sú vhodné aké veľké topánky. Topánka by vo viazaní mala sedieť, nemala by výrazne prečnievať a ani by nemala mať veľkú voľnosť. Isté korekcie polohy päty, dĺžky praciek sa dajú vykonať úpravami na viazaní.

V popise snowboardových viazaní na Sportby.sk nájdete informácie o polstrovaní, odpružení a ohybnosti pätky viazania, ktoré vám môžu pomôcť pri výbere. Pamätajte na to, že kvalitné viazanie vám uľahčí a spríjemní jazdenie na snowboarde. V našej ponuke sú viazania renomovaných svetových značiek ako Burton, Union, GNU a Salamon.