…niekoľkonásobný medailista pretekov Slovenského pohára a Majstrovstiev Slovenska v behu na lyžiach, akreditovaný tréner …srdcom Košičan, duchom Tatrančan člen sportby teamu Lukáš Nemčík.

Ahoj Luky, s akou myšlienkou si dnes začal deň?

Ahojte, dnes som mal celkom pohodové ráno a prvé, čo mi napadlo, bola myšlienka, kde by som šiel pobežkovať v okolí Liptova, keďže všade sú momentálne perfektné podmienky.

Máš radšej leto alebo zimu? 🙂

Leto je fajn a mám rád dlhé dni plného slnka, ale u mňa prevláda hlavne zima. Najradšej mám na zime, keď sú ideálne a stabilné podmienky s množstvom snehu. Vtedy človek môže robiť všetky možné zimné športy a hlavne v krásnej a zasneženej prírode.

Čo pre teba znamená pohyb?

Pohyb=život   …bez dostatočného pohybu by to u mňa nešlo, keďže ma moji rodičia už od malička viedli k pohybu a rôznym športom. Pre mňa to znamená strašne veľa a dá sa povedať, že je to pre mňa jedna z najhlavnejších priorít v živote. Uvedomil som si to až počas tvrdého trénovania a štúdiu na VŠ, kedy som pochopil, ako naše ľudské telo funguje, že je stvorené pre pohyb. Súvisí s tým aj zdravie, ktoré bez pohybu nebudeme mať.

Ak niekto prvýkrát počuje beh na lyžiach, čo si ma predstaviť …skús nám to stručne priblížiť.

Beh na lyžiach vznikol pre rýchly a jednoduchý presun v ťažkých zasnežených podmienkach. Beh na lyžiach je v podstate to, čo vyplýva už z názvu. Vychádza z prirodzeného pohybu, a to chôdze a behu. V podstate je to klasický beh, akurát, že na nohách máme obuté lyže. Pohyb vychádza z práce celého tela, a to z dynamickej časti (odrazu) a oddychovej časti, kedy sa na lyžiach kĺžeme. V súčasnosti sa využívajú 2 spôsoby behu, a to skate a klasika. Skate vychádza z bočných odrazov a klasický z odrazov smerujúcich dozadu. Samozrejme dnes už máme množstvo upravených bežkárskych tratí pre oba spôsoby behov na lyžiach, a preto si tento šport môžeme kvalitne užívať.

Ako to u teba celé začalo?

Začalo to klasicky, kedy ma najprv moji rodičia naučili, ako 4 ročného lyžovať, neskôr sa mi zapáčil snowboard, preto som sa venoval aj jemu. No na bežky ma priviedol môj otec, ktorý tomuto športu prepadol a chodil pravidelne behávať na Štrbské pleso, kde mi požičiaval bežky a ja som sa tam motal a spúšťal dole kopcom na štadióne. Celkom ma to začalo baviť a postupne som obzeral správnu techniku od starších a opakoval po nich. Zhruba tak nejako som sa naučil bežkovať 🙂 Pravé, výkonnostné bežkovanie, začalo, keď som mal 13 rokov, vtedy ma rodičia prihlásili na verejné preteky, ktoré sa mi podarilo vyhrať. Keďže som dosť súťaživý, tak ma to chytilo a začal som postupne trénovať pod vedením trénera a zúčastňovať sa všetkých kôl SK pohára a MSR či medzinárodných pretekoch.

#zivotvpohybe

V ktorej disciplíne sa cítiš najlepšie?

Pocitovo sa mi lepšie behá skate. Asi aj preto, lebo túto techniku som sa naučil ako prvé. Pri tomto spôsobe behu majú lyže lepšiu kĺznosť a viac si užívam rýchle zjazdy 🙂

Výsledok ktorý najviac ceníš alebo športový osobný moment na celý život?

Najviac si cením tesné 3. miesto na MSR v behu na lyžiach v disciplíne skate na 15 km. Tieto preteky sa konali na Skalke. Vtedy som mal TOP životnú formu.

Čo robí bežkár v lete?

Hovorí sa, že zima sa ťa opýta, čo si robil v lete a môžem potvrdiť, že je to svätá pravda. Leto je najpodstatnejšia zložka prípravy bežca na lyžiach, ktorá spočíva v klasickom behu, posilňovaní bicyklovaní, behu na kolieskových bežkách a behu s palicami. Toto sú najzakladanejšie športy, ktoré je potrebné trénovať. Presne táto všestrannosť je na tom najkrajšia.

Úrazy a bežecké lyžovanie ide to vôbec dokopy?

Pri bežeckom lyžovaní vznikajú úrazy len pri ťažkých pádoch v zjazdoch. Inak tento šport patrí medzi najzdravšie, ale aj najťažšie. Šetrí naše kĺby, pretože sme neustále na snehu, ktorý tlmí každý dopad a zároveň je to aj určitá forma otužovania, keďže sme neustále v chladných podmienkach. Bežecké lyžovanie patrí medzi tie bezpečnejšie športy.

Čo tvoja športová kariéra, uvidíme ta ešte niekde závodiť alebo sa budeš venovať už len trénerstvu?

Momentálne sa snažím naučiť tento šport, čo najviac ľudí a hlavne deti. Trénujem na pravidelnej báze predovšetkým deti, ktorým sa snažím dať všetky moje skúsenosti a vedomosti. Športovú kariéru som však ešte nezavesil na klinec. Plánujem sa dať na vytrvalostné preteky v behu na lyžiach, ktoré sa konajú po celom svete. Môj životný cieľ je absolvovať legendárny Vasov beh.

Je niečo, čo ťa na behu na lyžiach štve?

Na tomto športe ma štve jedine, keď mám zle namazané bežky 😀 …alebo hlavne ľudia, ktorí chodia na pešo po čerstvo upravených tratiach a doslova tie stopy zničia.

Ako sa k tebe prípadní záujemcovia o tréning dostanú?

Kto má záujem o konkrétne individuálne hodiny tak ma vie kontaktovať osobne alebo cez odporúčania. Ale bežne sa ľudia prihlasujú na skupinové tréningy na webovej stránke kurzybezkovania.sk, kde si vyberú miesto a čas kurzu. Čo sa týka detí, ktoré trénujem v Ski Academy Bežkárik, tie sa ku mne dostanú cez stránku bezkarik.sk, kde sú všetky potrebné informácie.

Máš nejaké spirit animal, alebo niekoho, ku komu vzhliadaš, od koho čerpáš inšpiráciu?

V rámci behu na lyžiach je to Peter Northug. Veľkou športovou inšpiráciou sú pre mňa najmä ľudia, ktorí to majú v živote ťažšie a aj napriek tomu dokážu podávať lepšie výkony, ako zdraví ľudia.

Mohol by si sa charakterizovať v hashtagu? 

#zivotvpohybe

Ďakujeme za rozhovor a podporu Lukáš, a nech ti to do budúcna kĺže, minimálne tak dobre ako do teraz …nech sa darí!