Je viac dôvodov, prečo sa skialp v ostatnej dobe stáva stále viac a viac populárnejším športom, ale ten najdôležitejší je prístupnosť a ceny skialpovej výbavy.

Na trhu je toľko ponúk, že sa nejednému nadšencovi zakrúti hlava kým sa v tom zorientuje. A to je presne dôvod na napísanie tohto blogu, kde si postupne po častiach prejdeme základnú skialpovú výstroj ako sú lyže, lyžiarky, viazanie a pásy najjednoduchšie, ako to len pôjde.

SKIALP: ČASŤ PRVÁ, SKIALPOVÉ LYŽE

Dnes začneme skialpovými lyžami a základnými pravidlami pri ich výbere.

V prvom rade mysli na svoju fyzičku. Je dôležité uvedomiť si koľko času chceš stráviť stúpaním do svahu a koľko lyžovaním. Náš odhad je, že 70 až 90 % času túry predstavuje stúpanie do kopca a 10 – 30 % z času túry je čas zjazdu. Je potrebné si uvedomiť, že hmotnosť výstroje (najmä lyže, lyžiarky, viazania) je vo veľmi úzkom vzťahu ku kondícii.

Dnes začneme skialpovými lyžami a základnými pravidlami pri ich výbere - sportby.sk

Dĺžka, o dĺžke skialpových lyží platí zhruba to čo pri zjazdových lyžiach.

Pri výbere dĺžky odporúčame pohybovať sa približne v rozmedzí medzi výškou kupujúceho mínus 20 cm po dĺžku lyží. Ak si zvolíš krátke lyže, viac vykrojené s menším rádiusom môžeš od nich očakávať, že budú viac točivé (vynaložíš menšie úsilie na vytvorenie oblúka).

Skialpové lyže, ktoré budú rovnako vysoké ako ty a menej vykrojené s väčším rádiusom budú viac vodivé, budú ľahšie držať smer jazdy hlavne vo vyšších rýchlostiach a budú vhodnejšie do traverzu. Notabene, nič proti ak má dobrý lyžiar dlhšie lyže, ako je on sám, ale pri výstupe v strmom svahu pri častých zmenách smeru to považujeme skôr za nevýhodu. Freeride lyže môžu mať +10 cm ako je výšky postavy.

Šírka, pri šírke lyží pokiaľ v nich chceš vystupovať hore svahom, by sme volili menšiu šírku ako 90 mm v strede pod viazaním.

Dĺžka, o dĺžke skialpových lyží platí zhruba to čo pri zjazdových lyžiach -sportby.sk

Rozdelenie skialp lyží.

  • RACE – pretekové, najľahšie nie príliš vhodné na každodenné použitie, rýchlo sa opotrebovávajú.
  • SPEED – fitnes po zjazdovke alebo vertikály. Viac na výstup, ale zároveň perfektne zvládajú aj zjazd po akomkoľvek povrchu.
  • TOUR – najrozšírenejšia a najklasickejšia forma ski touring turistika na lyžiach. Napriek nižšej váhe ako u zjazdových sú to plnohodnotné lyže, ktoré zvládajú náročné výstupy ale tak isto aj zjazdy v akomkoľvek teréne.
  • FREE – freetouring zjednodušene aj freeride. Pohyb a jazda vo voľnom teréne. Široké dlhšie lyže poskytujúce dostatočný vztlak aj v hlbokom sypkom čerstvom snehu.
Rozdelenie skialp lyží -sportby.sk

Tá najlepšia voľba na začiatok bude využiť akciu skialpových setov za zvýhodnené ceny, kde si určite vyberieš z ponuky pre teba ten najlepší pomer cena/výkon.

OK, ak by si v tom predsa nemal jasno nie je nič jednoduchšie, ako sa spýtať na našom on-line chate alebo osobne na jednej z našich výdajní.

Držíme palce a vidíme sa pod Chopkom.

Join the discussion 2 komentáre