Lyžami naša séria blogov o základnom skialpovom vybavení začala a ukončíme ju stúpacími pásmi, ktoré s nimi úzko súvisia.

Pásy ti umožnia ľahko stúpať do kopca. Pri pohybe smerom vpred majú pásy hladký povrch, ktorý kĺže po snehu. Ak by chceli lyže s pásom podkĺznuť dole, zabráni tomu naježenie povrchu pásu doplnené tvojím zaťažením.

SKIALP, ČASŤ ŠTVRTÁ, STÚPACIE PÁSY-sportby.sk

Materiály stúpacej vrstvy.

Nieje žiadne tajomstvo, že v minulosti sa vyrábali pásy z tulenej kože v dnešnej dobe sa používa mohér a nylon alebo ich kombinácia.

100% mohér z výhod dobrý sklz a nemennosť vlastností vplyvom poveternostných podmienok z nevýhod je to kratšia životnosť a slabšia stúpavosť na tvrdom zľadovatenom snehu

Mix  mohér nylon väčšinou v pomere (70% – 30%) vhodne kombinuje pozitíva mohéru a nylonu. Je vhodnou voľbou pre začiatočníkov alebo rekreačné použitie

100% nylon z výhod je to dlhá životnosť a stúpavosť, nevýhody takmer žiadny sklz a vyžadujú veľké úsilie pri používaní

ČASŤ ŠTVRTÁ, STÚPACIE PÁSY

S lepidlom alebo bez.

Dobre fungujúce klasické lepidlo je stávka na istotu pre skialpinistov ktorí začínajú. Na trhu sú skialpové pásy, kde vrstvu lepidla nahrádza makromolekulárna priľnavosť. Je to vysoko priľnavý povrch, ktorého výhodou je predovšetkým funkčnosť za extrémne nízkych teplôt a menšie nároky na údržbu.

Tvar a dĺžka pásov.

Ak máš vykrojené lyže prípadne máš širšie lyže, tak sa pravdepodobne nevyhneš kúpe carvingových pásov (vyššia cena) prípadne vyrezávaniu na konkrétnu lyžu zo širokého pásu.

Dôležité je, aby bol pás minimálne o 4mm užší ako lyža, aby po nalepení bol 2mm na každej strane od hrany. Platí však, že pás nesmie byť kratší ako dĺžka lyže mínus 30cm.

Pri výbere správnej dĺžky sa treba riadiť pravidlom čím kratší pás tým lepší sklz, ale horšia stúpavosť.

Spôsob uchytenia.

U niektorých značiek pásov, ktoré majú úchytky na špičke riešené v súlade s tvarom lyží rovnakej značky je potrebné myslieť na to, že takéto pásy budú pre lyže iných značiek nepoužiteľné. Existuje ale mnoho spôsobov uchytenia skialpových pásov tu je zopár z nich.

  • Napevno pomocou kovovej spony na špičke lyže.
  • Prostredníctvom gumenej spony umožňujúcej stiahnutie pásov s lyžami na nohách.
  • Kombináciou gumenej spony a háčika na pätke lyže.
SKIALP, ČASŤ ŠTVRTÁ, STÚPACIE PÁSY - Sportby.sk

Údržba.

Ak chceš, aby ti pásy preukazovali službu, musíš im venovať pozornosť. Po každej túre vysuš pásy pri izbovej teplote, nie na radiátor alebo iný zdroj tepla. Pred túrou zľahka potrieť voskom v smere chĺpkov (nie tekutým, aby nedošlo k zlepeniu chĺpkov). Voskovanie napomáha sklzu, zabraňuje nalepovaniu snehu a vytváraniu tzv. papúč. Skladovanie by nemalo prebiehať v príliš teplom prostredí, aby nedochádzalo k odparovaniu lepidla a následnej strate lepivých vlastností. Kontrolovať stav lepidla, v dobrom stave je vtedy, ak ho dokážem počas jedného dňa opakovane použiť 4 a viac krát.

Tak sme sa ,,prešliapali“ až k záveru a znova tu platí, že ak si budeš skladať skialpovú výstroj poobzeraj sa po setoch a začni hneď tu. Nezabudni sa pýtať, pod kopcom bude už neskoro. Tvojou povinnou výbavou pri každej túre by mala byť prilba, lekárnička, sonda a lavínový vyhľadávač. Držíme palce.