Náš mini seriál o základnom skialpovom vybavení pokračuje.

Tentoraz sa budeme venovať  skialpovému viazaniu. Nestrácajme čas. Snehu je málo, tak sa rovno do toho pustime.

Rozdiel medzi klasickým zjazdovým viazaním a skialpovým je v hmotnosti. Tie najľahšie sa blížia k hmotnosti 160g, ale ten najzásadnejší rozdiel je, že umožňujú vykonávať pohyb podobný bežeckému lyžovaniu pri stúpaní do svahu.

Na druhú stranu sa však musí dať zafixovať, aby sa na lyžiach dalo aj zjazdovať. Okrem toho sú skialpinistické viazania vybavené stúpacími podporami, ktoré dosť uľahčujú výstup v strmom teréne.

Ako si vybrať skialpové lyže- Sportby.sk

S výberom opatrne na trhu je množstvo značiek a každá jedna sa snaží priniesť prevratnú vychytávku, bohužiaľ častokrát ale nepreverenú. Odporúčame ti orientovať sa na tradičných overených výrobcov, ako sú DynafitAtomic.

Viazania, ktoré majú spojenú špičku a pätku jednou alebo dvoma spojovacími lištami (rámové) majú vyšší komfort, ale na úkor vyššej hmotnosti. Bezpečné vypínanie na úrovni zjazdových viazaní je zárukou spokojnosti. Našlapnutie päty je pohodlné a ľahko sa vypína. Pravda je ale taká, že je to už trocha old school technológia.

Hagan Z02 - Sportby.sk

Tvoja voľba by mala smerovať k TLT viazaniu, prejdeme si pár tipov.

Prax a skúsenosti ukázali čo je najlepšia voľba, dnes väčšina skialpinistov používa viazania s TLT technológiou, kde špica a pätka nie sú spojené. TLT viazania sa líšia len v spracovaní systému päty a stúpacích pozícií.

Z ponuky na Sportby sme vybrali Dynafit TLT Radical vylepšenú verziu modelu Vertical. Nový systém, vďaka ktorému nie je potrebné otáčať pätu viazania. Vďaka novým Torx skrutkám je namontovanie rýchle a pevné. Zadnú pätku možné posúvať + – 12,5 mm. Existujú 4 rôzne polohy (1 pre zjazd, 1 pre chôdzu po rovine, 2 pre chôdzu do kopca).

Dynafit ST Radical Turn 82MM

Viazanie Dynafit Speed ​​Turn nadväzuje na legendárny TLT Speed, ktorý bol najlepšou voľbou pre náročných skialpinistov po takmer dve desaťročia. Toto viazanie bolo pri všetkých výstupoch prakticky na každom zasneženom vrchole po celom svete.

Dynafit TLT Speed Turn 2.0

Spomenuté TLT viazania sa môžu na pohlaď zdať slabé do zjazdu, ale môžeš nám veriť sú to podľa typu (tie s brzdou) plnohodnotné viazania čo sa týka vlastností (din u niektorých 12 a viac) a tak isto aj v rámci bezpečnosti (vypínacie funkcie a sily).

Pri zapínaní lyžiarky do špičky v začiatkoch budeš potrebovať určitý nácvik a cit, chce to trpezlivosť.

Nevýhodou niekomu príde to, že do namontovaného viazania na lyži sa vojde 1-2 veľkosti skeletu, čo ti neumožní požičať lyže partákovi s väčšou, alebo menšou lyžiarkou.

Prelúskali sme sa na koniec a ty si sa presvedčil, že výber viazka nieje žiadna jadrová fyzika. Poradili by sme ti aj v tomto prípade, aby si na začiatok pokukoval po setoch teda lyžiach s viazkom, kde ušetríš nemalé peniaze.

Do štvorice základného vybavenia nám už chýbajú len stúpacie pásy a aj o tom, že nie sú z tuleňa sa dozvieš v budúcom blogu.