…dnes sa rozbehneme za bežcom do vrchu a držiteľom traťového rekordu na Slavkovský štít, Choč, Red Bull 400 Štrbské Pleso. One and only Jožo Hlavčo.

Ahoj Jožo, s akou myšlienkou si dnes začal deň?

Ahojte. Že sa teším na každú výzvu, ktorá sa mi postaví do cesty, alebo ktorú si vytýčim, stále však pri zachovaní chladnej hlavy. Niekedy sa to darí viac, niekedy menej..

Ak niekto prvýkrát počuje beh do vrchu, čo si ma predstaviť …dĺžka, prevýšenie, pravidlá, skús nám to stručne priblížiť. 

Beh do vrchu vo mne evokuje silné nohy a štíhlu vrchnú časť tela 🙂 Väčšinou sú parametre stúpania s výškovým rozdielom 100m na každom kilometri s rôznou dĺžkou trate od 400m až po viac ako 10 kilometrové vytrvalostné závody. Najčastejšie sa štartuje hromadne s trasou po trailových chodníkoch, takže sa treba sústrediť na technický terén a neobzerať sa po faninkách.

Ako si sa dostal k behu do vrchu ty? 

Žijem pod kopcami a k športu som mal vždy veľmi blízko, tak závodenie v horách je prirodzeným vyústením a súčasne potrebou zažívať niečo s neistým koncom. Určite moju generáciu ovplyvnili bežci pred nami a zase my ovplyvňujeme našich nasledovníkov pozitívne ale aj negatívne, to k tomu patrí..

#windselection

Z čoho sa skladá tréning, ako často trénuješ? 

Na tréning sa treba pozerať vždy komplexne. Začal by som mindsetom – je to najdôležitejší faktor. Telo sa prispôsobí. Nespomenúť podmienky pre prípravu by bolo ignorovanie reality, ale to sú tie výzvy. Treba nájsť vyvážený stav. Ja disponujem výbornou schopnosťou regenerácie, takže môžem trénovať každý deň, ale tréning mám prísne diferencovaný a plánovaný, až kým mi systém nerozbije dievča 🙂   

Čo regenerácia?

Všetko je o regenerácii. Trénovať mimo reálne možnosti regenerácie je kopanie si vlastného hrobu 🙂 Armstrong raz povedal, že kvalitný spánok je 94% regenerácie – súhlasím s ním.

Úrazy? …boli nejaké? 

Veľa úrazov som nemal. Beh do vrchu je veľmi šetrný k telu, keď sa trénuje a závodí s rozumom. Už dlhodobo nemávam zranenia, ale to súvisí aj so stravovaním, strečingom a akceptovaním svojej genetickej stavby tela. Proste ultra behy na 50km alebo aj viac by boli pre mňa cesta do pekla 😊

A, čo ciele, budúcnosť?

V súčasnosti šport – závody a tréning stále „žeriem“. Chcem behávať aj po 40-tke. Už pred siedmymi rokmi mi hovorili, že som starý a že mladší budú dominovať. Ja sa chcem zlepšovať aj vo vyššom veku a ísť hlavou proti dogme. Why not?

Je niečo, čo ta na behu do vrhu štve?

Začínajú sa do komunity dostávať nekalé praktiky. Chápem, že je to súčasť hry, ale odtiaľ potiaľ 🙂 Každopádne je to pre mňa výzva, budem trénovať ešte tvrdšie..

Máš nejaké spirit animal, alebo niekoho, ku komu vzhliadaš, od koho čerpáš inšpiráciu?

Kobe Bryant povedal v jednom rozhovore Be you! …snažím sa ostať sám sebou, ale inšpiráciu čerpám z viacerých zdrojov.

Mohol by si sa charakterizovať v hashtagu? 

Možno #windselection 😊

Ďakujeme Jožko za tvoj čas a nech ti to minimálne behá tak ako do teraz. My sa necháme tebou inšpirovať z tvojho instagramu a na oplátku ti budeme kryť chrbát pred vetrom.

Nech sa darí!