…dlhodobo najlepšia slovenská snowboardistka. Z majstrovstiev sveta má bronz, ako jedna z mála slovenských športovcov štartovala na prestížnych adrenalínových hrách X-Games. Na olympiáde v Pjongčangu 2018 obsadila 23. miesto (Big Air) a 24. miesto (Slopestyle). Klaudia Medlová.

Ahoj Klaudia, s akou myšlienkou si dnes začala deň?

Neviem, ale jedno viem, že deň nezačínam toxickými myšlienkami a snažím sa deň začať bez stresu, dobre naladená na to, čo ma čaká nasledujúce hodiny.

Snowboarding je pre teba viac? …sloboda, komunita, kultúra alebo profi šport, striktná životospráva, disciplína, tréning?

Sloboda, komunita, ale k tomu samozrejme patrí aj zdravo žiť a starať sa o svoje telo ako vďaka za to, čím si počas celého roka prechádza.

A ako to celé začalo u teba?

Ja som so snowboardingom začala, keď som mala 10 rokov u nás doma v Jasnej. Tu mali rodičia bufet s občerstvením, takže som tam trávila veľa času už od 4 rokov v podstate od skorého rána až do večera, kým mamina všetko nepobalila a išli sme domov. Boli to pre mňa krásne časy strávené v zime a v prírode. Neskôr som si našla komunitu a super kamošov, ktorými sú až dodnes. Napríklad aj bratia Kossuthovci ma poznajú od mojich začiatkov a dokonca Tomáš bol jeden z ľudí, ktorý ma učil jazdiť, keď som bola malá.

Pamätáš si na značku tvojho prvého snowbitchu?

Myslím, že to bol Burton 🙂

Každý si vie zhruba predstaviť  ako vyzerá tréning futbalistu. Ale čo snowboardistka? Len si tak flexíš 🙂 alebo máš tréningový plán na leto a zimu, čo obsahuje?

Momentálne a posledné roky, keď chceš niečo dokázať a dostať sa na nejaký top level, nemôžeš si dovoliť len tak flexiť… 🙂 Samozrejme to, čo robíš by si mal robiť s radosťou a udržiavať si nejaký play mode, aby si nevyhorel. Čo sa týka prípravy máš vytvorený tréningový plán alebo nejaký harmonogram športovej prípravy minimálne na rok dopredu. Vieš, kde budeš, aké tréningy na snehu absolvuješ, v akej krajine sa budeš nachádzať a pomedzi to, keď si na sviatky doma alebo máš pár dní okno tak zase cvičíš doma v gyme, aby si sa stále udržiaval v kondícií. Keď to tak zrátam, tak doma sa ohreješ možno 2 mesiace  a ostatných 10 si na cestách. To už ale môj prípad momentálne nie je. Dávam sa zdravotne dokopy, no pamätám si na časy kedy to tak bolo a všetci ostatní, čo sú v kolotoči to tak viac menej majú. Keď sa pýtaš na leto, tak sa chodí na sucho skákať do Rakúska, kde majú vybudované úžasné veľké tréningové centrum. Tu som zvykla trénovať nové triky tak, že nájazd máš z kief a dopadávaš do obrovského vankúša (mäkkého), takže je nižšie riziko, že sa ti niečo stane. Takto si vycibríš triky tak, že ich už len potom prenesieš na skok na snehu. Pre ženy to bol obrovský skok dopredu a odkedy sa toto vybudovalo v mnohých krajinách ženský snowboarding išiel raketovo hore. No a potom neskôr v lete sa presunieš na južnú pologuľu, pretože, ako sa hovorí Its always snowing somewhere 🙂

#snowgirl

Výsledok, ktorý najviac ceníš?

4.miesto Burton US open, 6.miesto X-games Aspen

Čo regenerácia?

Regenerácia rovnako dôležitá ako tréning.

Úrazy? …boli nejaké?

No, sranda je, že úraz som mala iba jeden, a to niekedy pred 7 rokmi som si na X-games v Big Air zlomila rebro. Ináč nič. Mam síce 5 operácii kolien haha, ale nie kvôli úrazom zo snowboardingu. S kolenami ten kto ma pozná vie, že sa trápim od kedy som začala jazdiť. Predtým som robila aj športovú gymnastiku (13 rokov) a vtedy práve regenerácie a nejakého systémového tréningu moc nebolo. To už, ale neviem prečo sa mi to na tie kolienka všetko chytá.

Ako vidíš tvoju budúcnosť v snowbordingu?

Jazdenie prašanov v Japonsku 🙂

Je niečo, čo ťa na snowboardingu štve?

To, že v niektorých strediskách majú stále zažité to, že snowboardisti sa nevedia správať a že jednoducho zavadzajú na zjazdovkách, atď.

Máš nejaké Spirit Animal alebo niekoho ku komu vzhliadaš, od koho čerpáš inšpiráciu?

Anna Gasser, Spencer O Brein, Enni Rukajarvi, Jamie Anderson. To sú moje spirit animals a moje Heros. Ale takisto čerpám energiu od svojej Maminy, ku nej vzhliadam celý život 🙂

Mohla by si sa charakterizovať v hashtagu?

#naughtygirl 🙂 …srandujem hmmm… neviem sa charakterizovať v hashtagu. Moc ich nepoužívam, ale raz som mala zapozičané auto, kde mi dali hashtag #snowgirl. A odvtedy ma kamoši z Rakúska volajú iba: “Hey, snowgirl”! 🙂

Heeeey! snowgirl 🙂  …teraz vážne, snowboarding potrebuje svoje hrdinky a ty si jedna z nich. Si pre mnohé baby veľkou inšpiráciou a zato ti patrí obrovská vďaka.  My ti prajeme, aby si si vždy našla čas a priestor na to, čo ťa tak baví a užívala si to naplno.

Ďakujeme za rozhovor Klaudia nech sa darí!