Pomaly, ale isto sa súťažná sezóna v našich zemepisných šírkach chýli ku koncu. Ostáva ešte pár cyklokrosových pretekov či horských behov a vy sa už tešíte, ako doprajete telu po sezóne zaslúžený oddych.

Som si však na sto percent istý, že už počas tohto oddychu budete rozmýšlať nad vašou zimnou prípravou. A tiež nad tým, čo všetko do nej zakomponujete, vylepšíte, alebo zmeníte,  aby ste sa opäť posunuli o nejaký krôčik dopredu. Najdôležitejšia vec, ešte predtým než začnete plánovať vašu prípravu, je DIAGNOSTIKA.

Ako sa vraví v našej trénerskej brandži – čo nezmeriate, to nemôžete zlepšiť.

Testovať môžeme napr. úroveň aeróbnych schopností ( Spiroergometria ) alebo aneróbnych schopností ( Wingate ) atď. Ja by som vám však chcel v tomto článku povedať  stručne niečo o diagnostike pohybového aparátu – FUNCTIONAL MOVEMENT SCREEN (FMS).

Pre mňa, ako kondičného trénera, je diagnostika pohybovéhu aparátu ešte dôležitejšia ako diagnostika samotných kondičných schopností.  Pretože mať VO2 max 80 ml/kg vám bude zbytočné, pokiaľ vaše svaly nepracujú v určitom pohybovom vzorci, tak ako by mali a po čase príde k zraneniu.

A aký športovec je najhorší? ZRANENÝ!

Preto pred každým začiatkom spolupráce s klientom/zverencom si ho najprv otestujem pomocou diagnostiky FMS, kde zistím, ktoré svaly sú skrátené/oslabené, alebo v jednotlivých segmentoch tela chýba stabilita/mobilita či asymetrie medzi jednotlivými končatinami, či stranami.

Táto diagnostika pozostáva zo siedmich cvikov, kde sa každý hodnotí bodovou stupnicou 1-3b, podľa kvality a správnosti prevedenia. Ak človek pocíti počas pohybu bolesť dostáva 0 bodov. Tri body udeľujeme vtedy, ak je daný cvik vykonaný správne bez kompenzácií. Dva body udeľujeme vtedy, ak je cvik zvládnutý s kompenzáciami a miernymi odchýľkami. Jeden bod udeľujeme vtedy, ak cvik nieje zvládnutý aj napriek kompenzáciam, či miernym odchýľkam.

FMS diagnostika pozostáva:

DIAGNOSTIKA POHYBOVÉHO APARÁTU – Sportby

Pohybový vzor hlbokého drepu ( DEEP SQUAT), Pohybový vzor simulácie výkroku cez prekážku ( HURDLE STEP ), Pohybový vzor výpadu ( INLINE LUNGE )

DIAGNOSTIKA POHYBOVÉHO APARÁTU – Sportby

Pohybový vzor ramennej mobility ( SHOULDER MOBILITY ), Pohybový vzor aktívneho zdvihu nohy ( ACTIVE STRAIGHT LEG RAISE )

DIAGNOSTIKA POHYBOVÉHO APARÁTU – Sportby.sk

Pohybový vzor stability trupu počas kliku ( TRUNK STABILITY PUSH UP ),  Pohybový vzor rotačnej stability trupu ( ROTARY STABILITY )

Na základe výsledku vieme presne nastaviť tréningový program s prípradnými korekčnými cvičeniami, tak, aby sme z tréningu vylúčili RIZIKO a priniesol vám len BENEFITY.