Tvrdenie, že vlna je z oviec je pravdivé len čiastočne. Kašmír je z kozy kašmírskej a ani taká ťava alebo lama by sa nemusela hanbiť za svoju vlnu. Teda vlna je prírodný produkt (tkanina), ktorá pochádza zo zvierat. My sa ale budeme venovať vlne, ktorú poznáme ako Merino.

Mudrovačiek a mýtov okolo vlny Merino je nekonečne, pritom základných informácií typu kde sa vzala, ako funguje, ako a kde si žijú tieto ťažko skúšané ovečky je pramálo.

Vlna merino - Sportby.sk

Syntetické materiály dokážu toho veľa, ale zďaleka nedosiahnu k vlastnostiam Merino vlny. Odolnosť voči UV žiareniu, ohňovzdornosť, hypoalergénnosť je antistatická a antibakteriálna to všetko z nej robí materiál číslo jedna vo výrobe funkčného termoprádla.

Najpodstatnejšie sú jej termoregulačné vlastnosti.

Vlákno je prirodzene duté a dokáže regulovať a udržiavať ideálnu mikroklímu. Navyše je povrch hydrofóbny, teda odpudzuje vodu a naopak vnútro je hydrofilné, teda vodu absorbuje. Povrch vlákna je posiaty miliardami šupiniek cez, ktoré sa následne pot vyparuje vo forme pary.

Tuk lanolín obsiahnutý vo vlákne sa stará o to, že je antistatické ale hlavne ho chráni pred roztočmi a inými mikroorganizmami. Zápach ide bokom aj po opakovanom nosení.

merino vlna - Sportby.sk

Ovečky, z ktorých sa strihá vlna žijú na južných svahoch Nového Zélandu, kde sa teploty striedajú v rozmedzí +35 až -20 stupňov. Evolúcia sa postaralo o to, že ich vlna je dokonale aklimatizovaná a prispôsobená teplotným výkyvom.

 

To, že je Merino vlna považovaná za najjemnejšiu nie je náhoda.

Ovce sa strihajú len ako jahňatá maximálne dvakrát za života. Od jedného jahňaťa počas jeho života dostaneme len zhruba pol až jeden kilogram vlny.

Hrúbka vlákna sa pohybuje v rozmedzí 14-25 mikrometrov no na výrobu sa použijú len tie s hrúbkou 14-21 mikrometrov a svoju úlohu tu zohráva aj dĺžka ktorá dosahuje 50 až 150 milimetrov.

To sú tie najzakladanejšie fakty ohľadom Merina a dôkaz toho, že príroda nám ponúka materiály, ktoré textilný priemysel nevie ani v dnešnej dobe celkom dobre nahradiť. Funkčné termopádlo z Merino vlny je ideálne pre všetky ročné obdobia. V zime hreje a v lete chladí.

merino vlna - sportby.sk

Vraví sa, že je lepšie raz vidieť ako sto krát počuť v našom prípade vyskúšať. A s merinom je to presne tak, pravdepodobne už nič lepšie potom nenájdeš. Na sportby je široká ponuka produktov od ponožiek, spodného prádla, tričiek, nohavíc až po druhú vrstvu od značky ICEBREAKER.