…olympiáda a postaviť sa na štart Svetového pohára, je to odvážny plán, ale to nás na nej baví najviac, viera v samého seba! Juniorská reprezentantka v lyžovaní Karolína Frackowiak.

Ahoj Karolína, s akou myšlienkou si dnes začala deň?

Ahojte, tak dnes od rána sa snažím byť pozitívne naladená, posunúť sa zase o krok ďalej.

Ako to u teba celé začalo? 

Ako malá som skúsila všetky rôzne športy. Postupne, ako som dospievala mala som menej a menej času, prišla som do takého štádia, že som si musela vybrať jeden maximálne dva športy, ktorým sa budem venovať naplno. Nakoniec som ostala pri lyžovaní, ktoré robím do teraz.

V ktorej disciplíne sa cítiš najlepšie?

Najlepšie sa cítim v slalome, táto disciplína u mňa dominuje, ale postupom času sa začínam zlepšovať aj v obrovskom slalome.

Výsledok ktorý najviac ceníš?

Najviac si cením, že som sa tento rok stala Majsterkou Slovenska junioriek v slalome a v obrovskom slalome. No taktiež som veľmi rada, že som sa dostala na Olympiádu mládeže do Fínska (EYOF).

Ako to funguje v rámci súťaží …pretekáš na Slovensku, v Čechách, Poľsku v marci si bola vo Fínsku. To je seriál alebo si to vyberáš len tak random?

V rámci súťaží chodievame na rôzne preteky a taktiež na rôzne miesta, kam pôjdeme na preteky vyberá tréner podľa toho, kde by som si mohla vyjazdiť najlepšie body a zapretekať si aj s inými skúsenými babami.

#dontquit

Letná príprava pre lyžiara nebude celkom lacná záležitosť, koľko tráviš na snehu v lete?

Toto leto nám podmienky moc nepriali, kvôli globálnemu otepľovaniu na ľadovcoch bola roztopená väčšina snehu. V Júli sa nám podarilo ešte 2-krát dostať do Talianska na ľadovec, no potom ho zavreli. Museli sme rýchlo a na poslednú chvíľu rozmýšľať a nájsť náhradu za ľadovec. Nakoniec sme dospeli k záveru, v auguste sme išli do haly do Litvy. Boli sme tam taktiež 2-krát. Bola to super skúsenosť, ale prírodný sneh, je prírodný sneh.

Čo regenerácia, psychická pohoda …ako si s tým dávaš rady ty?

Snažím sa pravidelne regenerovať, chodievam ku fyzioterapeutovi, na masáž, strečujem, raz alebo dvakrát do týždňa mám úplne voľno, vtedy sa snažím oddychovať. S psychickou pohodou je to niekedy náročnejšie, ale je to pri každom jednom športe. Mne veľmi dokážu pomôcť moji rodičia a rodina, začo som im veľmi vďačná.

Úrazy? …boli nejaké?

Áno boli. Úrazov som mala dosť či už zlomenú nohu, zlomené zápästie, natrhnutý bočný väz v kolene, vykĺbené rameno a potom aj menšie úrazy, ale to k športu patrí.

Je niečo, čo ta na lyžovaní štve?

Jedine, čo je taká vec tak v junioroch je to určite veková nespravodlivosť, ale zase neberiem to tak, že je to niečo zlé, lebo má to aj dobrú stránku, môžem sa učiť od tých starších, skúsenejších a ťahať sa za nimi.

Ambície pre sezónu 22/23?

S trénerom sme si stanovili určitý cieľ bodov, ktorý by som chcela dosiahnuť a budem robiť všetko, preto. Tento rok sa konajú Majstrovstvá sveta juniorov, máme ambíciu sa tam kvalifikovať.

Máš nejaké Spirit Animal alebo niekoho, ku komu vzhliadaš, od koho čerpáš inšpiráciu?

Určite to sú baby, ktoré jazdia svetový pohár. Taktiež sledujem rôznych iných športovcov a snažím sa si od nich zobrať, čo najviac, a to, čo mi dokáže pomôcť celkovo pri lyžovaní.

Mohla by si sa charakterizovať v hashtagu?

#dontquit …nikdy neprestaňte, veci, o ktorých snívate prídu práve vtedy, keď to nebudete čakať 🖤

Karolína ďakujeme a budeme ti držať palce nech sa tvoj business plán 🙂 naplní na 100%, stojíme pri tebe.

Nech sa darí!